Apple objavio video s korisnim savjetima i trikovima za iPhone

Postoje brojni trikovi za iPhone koji mogu olakšati korištenje Appleova telefona, a Apple je ovaj tjedan objavio video u kojem je prikazao deset takvih savjeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.12.2021. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao što svake godine Apple predstavi nove modele svojih iPhonea, ovaj tehnološki gigant predstavi i novu verziju operativnog sustava za svoje telefone. Jedna od stvari koja iPhone, odnosno iOS razlikuje od Androida, jest što su nove verzije dostupne u isto vrijeme za sve telefone predstavljene unutar nekoliko godina.

Sa svakom novom verzijom dolaze i nove opcije s kojima telefoni dobivaju dodatne mogućnosti. Dok su neke nove opcije dobro poznate svima - kao npr. dodavanje widgeta na glavni ekran koje je dostupno od prošle generacije iOS-a, postoji i veliki broj manje poznatih, ali iznimno korisnih opcija za koje veliki broj korisnika ne zna.

Slika nije dostupna Apple ima plan kako privući milijune korisnika Androida

Kako bi svoje korisnike upoznali s takvim opcijama, Apple je na YouTubeu objavio video s deset korisnih savjeta koji će poboljšati iskustvo korištenja iPhonea. Sve savjete pogledajte u videozapisu u prilogu, a mi ćemo izdvojiti nekoliko najzanimljivijih.

Jedan jako jednostavan, a iznimno koristan trik jest brisanje zadnjih unosa na kalkulatoru. Ako želite izbrisati posljednje napisani broj, samo prijeđite prstom preko gornjeg dijela ekrana lijevo ili desno. Također, dodirom prsta po broju na kalkulatoru otvara se opcija kopiranja tog broja.

Osim što se na glavnom ekranu sada mogu koristiti widgeti, što je opcija koju su korisnici iPhonea tražili godinama, manje je poznato da se više widgeta može stavljati u istu kućicu. Potrebno je dodirnuti prstom po ekranu na dijelu gdje nema aplikacija i, kada aplikacije i widgeti zatrepere, potrebno je jedan widget staviti iznad drugog i pustiti. Tako je moguće postaviti više widgeta koji će se onda mijenjati na glavnom ekranu.

Za korisnike koji često koriste, odnosno pišu neke fraze, korisna je opcija nazvana “zamjena teksta”. Aktivira se pod postavke/tipkovnica/zamjena teksta - u gornjem desnom kutu treba kliknuti na plus i u prikazana polja upisati frazu koju često koristite te prečac s kojim će se pisati ta fraza. Npr. ako želite koristiti frazu “vraćam se odmah”, upišite kao prečac “vso” i svaki puta kada upišete ta tri slova telefon će vam automatski prikazati frazu “vraćam se odmah” koju jednim dodirom prsta po ekranu možete ubaciti u tekst.

Slika nije dostupna Poznato je da Apple priprema pametne naočale, a sada znamo i kako bi mogle izgledati

Skeniranje dokumenata - iz aplikacije Bilješke moguće je skenirati dokumente. Potrebno je otvoriti bilješku, kliknuti na ikonu fotoaparata i onda odabrati opciju skeniraj dokument.

U aplikaciji fotografije, ako želite vidjeti prvu fotografiju u mapi, dovoljno je prstom dodirnuti vrh ekrana, dok se na posljednju fotografiju možete vratiti dodirom na ikonu medijateke u donjem lijevom uglu.

Ako želite nešto pretražiti na iPhoneu, dovoljno je samo dodirnuti glavni ekran, zadržati prst na ekranu i povući prst prema dolje - odmah će se otvoriti prozor za pretraživanje telefona.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti