Apple ima plan kako privući milijune korisnika Androida

Predviđanja analitičara JP Morgana govore da bi brojni korisnici Androida mogli zamijeniti svoje telefone s jeftinijim iPhoneom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2021. / 13:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Appleovi modeli iPhonea redovito predvode popise najpopularnijih i najprodavanijih telefona, no (nepremostiva) prepreka za zauzimanje još većeg dijela globalnog tržišta jest - cijena. Njihovi telefoni, kvalitetom i cijenom, spadaju u premium kategoriju, no s modelima iz serije SE napravili su i korak prema srednjoj cjenovnoj kategoriji uređaja.

Slika nije dostupna “Noćna mora uoči Božića”: Prvi put u više od 10 godina Apple je zaustavio proizvodnju iPhonea

Do sada su predstavljena dva takva modela, a sljedeće godine očekujemo i treći jeftiniji iPhone, a na krilima tog telefona, kao i nadolazećih modela iz serije iPhone 14, Apple bi mogao privući veliki broj korisnika Androida. Novi iPhone SE po cijeni od oko 400-500 dolara (uz program zamjene starog modela s novim ta bi cifra mogla biti još niža) s vrhunskim hardverom kakav pokreće iPhone 13 i s podrškom za 5G mogao bi biti zanimljiv milijunima korisnika Androida koji razmišljaju o iPhoneu, a top-modeli su im preskupi.

Jedan izvještaj analitičara iz JP Morgana spominje o kolikoj je potencijalnoj brojci korisnika koji bi mogli promijeniti stranu i Androide zamijeniti s iPhonea riječ, no ta je brojka suluda i neostvariva. Naime, radi se o čak - 1,4 milijarde korisnika. U slučaju da nova generacija iPhonea SE zaista privuče veliki broj korisnika Androida, kao najveći gubitnici u tom slučaju nabrojane su kompanije poput Samsunga i Huaweija, a naravno da bi u tom slučaju udio izgubile i kompanije poput Xiaomija, Viva, OnePlusa i drugih.

Osim korisnicima Androida, novi jeftiniji iPhone sigurno će biti zanimljiv i dosadašnjim korisnicima starijih modela Appleovih telefona. Kako bi treća generacija iPhonea SE trebala imati i 5G, mnogima koji žele nastaviti koristiti Appleove uređaje i ne žele platiti premium cijenu, a žele 5G, taj bi uređaj mogao biti najbolji izbor. Analitičari JP Morgana spominju čak do 300 milijuna takvih korisnika.

Slika nije dostupna Apple razvija uređaj koji bi tijekom sljedećih 10 godina mogao zamijeniti iPhone

Ne treba sumnjati da bi potražnja za novim modelom iPhonea SE, ali i modela 14 mogla biti velika te da bi mogli privući brojne korisnike Androida, no jasno je kako je broj od 1,4 milijarde korisnika prevelik i pretjeran te nije jasno na temelju kakvih su podataka analitičari došli do tog broja.

Izvor: Tech Radar

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti