Početkom sljedeće godine stiže nova generacija jeftinijeg iPhonea

Nova generacija vjerojatno će zadržati dizajn modela iz 2017. godine, no imat će snažne čipove kao i posljednji modeli iPhonea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.12.2021. / 09:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već početkom sljedeće godine Apple bi mogao predstaviti novu generaciju iPhonea. To, naravno, neće biti top-modeli iz serije iPhone 14 koje na tržištu očekujemo u rujnu 2022., već treća generacija telefona iz serije SE. Riječ je o seriji cjenovno pristupačnijih telefona (cjenovno pristupačnijim po Appleovim standardima te, jasno, nije riječ o jeftinim telefonima) u kojoj Cookva kompanija kombinira dizajn starijih modela s posljednjim i najjačim hardverom.

Slika nije dostupna Apple razvija uređaj koji bi tijekom sljedećih 10 godina mogao zamijeniti iPhone

Istu formulu trebali bi primijeniti i na iPhoneu SE 3 koji bi, dakle, trebao zadržati zastarjeli dizajn modela iPhone 8 predstavljenog još 2017. godine. To je model koji je još imao veće rubove oko ekrana (njegova dijagonala trebala bi iznositi 4,7 inča), uključujući i prednju kameru za selfije koja je smještena u gornjem dijelu iznad ekrana, a ne u notchu te senzor za otiske prstiju implementiran u posebnoj tipki ispod ekrana.

No dok dizajn nije najmoderniji, to se ne može reći i za hardver. Naime, ispod haube možemo očekivati najjače Appleove čipove (A15 Bionic) koji pokreću i iPhone 13. Također, po prvi puta u modelu iz serije SE očekujemo i podršku za 5G. Službeno, iz Applea još ne komentiraju informacije o novoj generaciji njihovih jeftinijih modela, no glasine kažu da za sljedeću godinu planiraju proizvodnju između 25 i 30 milijuna komada, ovisno o potražnji.

Prema posljednjim takvim glasinama, Apple će novu generaciju modela SE predstaviti u prvom kvartalu sljedeće godine - negdje krajem ožujka, dok za 2023. navodno pripremaju i model SE Plus koji bi trebao imati veći ekran.

Slika nije dostupna Vlasnici iPhonea 13 mogu odahnuti: Nova nadogradnja omogućit će normalnu zamjenu zaslona

Trenutačni model iPhonea SE u SAD-u je dostupan po cijeni od 399 dolara za verziju sa 64 GB prostora za pohranu podataka, odnosno 449 dolara za model sa 128 GB. Još nije poznato koliko će cijene iznositi za novu generaciju modela SE.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti