Vlasnici iPhonea 13 mogu odahnuti: Nova nadogradnja omogućit će normalnu zamjenu zaslona

Nakon negativnih reakcija na društvenim mrežama i u medijima oko nemogućnosti normalne zamjene zaslona na modelima iPhonea 13 Apple je, čini se, napravio potpuni zaokret.

Branimir Vorša | 17.11.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je čini se napravio potpuni zaokret nakon što su mediji i javnost negativno reagirali na činjenicu da se zaslon iPhone 13 ne može nigdje zamijeniti osim u službenom servisu, jer inače gubi značajku prepoznavanja lica.

S novom nadogradnjom operativnog sustava Apple je otklonio taj problem za korisnike i neovisne servise, koji su već počeli izvještavati kako su na uređajima koji imaju iOS 15.2 Beta uspjeli zamijeniti zaslone bez posljedica po značajke uređaja.

Slika nije dostupna Apple je zamjenu zaslona na iPhone 13 učinio gotovo nemogućom za sve neovlaštene servise

Prije te softverske nadogradnje, da bi korisnici i dalje imali mogućnost korištenja funkcije prepoznavanja lica na uređaju, neovisni servisi morali bi premjestiti mikrokontroler s originalnog zaslona na zamjenski, što je vrlo delikatan i nimalo jednostavan proces koji uključuje i mikrolemljenje.

No iPhone 13 s navedenom novom nadogradnjom operativnog sustava više nema takav oblik "zaštite", a iCorrect piše da funkcija Face ID i dalje radi nakon zamjene zaslona i bez preseljenja mikrokontrolera.

No dok su novom nadogradnjom uklonjene prepreke za funkcionalnost mobitela u tom smislu, iOS i dalje nakon zamjene izbacuje "važnu poruku zaslona", upozoravajući korisnika da uređaj ne može potvrditi je li zaslon "originalni Appleov proizvod", unatoč pisanju iCorrecta da je zamjenski zaslon doista originalan Appleov proizvod.

Takvo što za Apple ipak nije neuobičajeno, jer slične poruke upozorenja korisnici nekih iPhone uređaja dobivali su nakon zamjene baterije u neovlaštenim servisima.

Slika nije dostupna Apple priprema model iPhonea SE s većim ekranom i podrškom za 5G

Iz Applea nisu doduše nisu potvrdili je li iOS 15.2 nadogradnja ta koja će omogućiti lakšu zamjenu zaslona jednom kad i službeno bude puštena prema korisnicima iPhone 13 uređaja. No s obzirom na to da je stvar olakšana u neslužbenoj beta verziji, vrlo je vjerojatno da će isti slučaj biti i sa službenom verzijom nadogradnje.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti