“Noćna mora uoči Božića”: Prvi put u više od 10 godina Apple je zaustavio proizvodnju iPhonea

Niti Apple nije ostao imun na globalni problem s nestašicom čipova, što se sada odrazilo i na proizvodnju njihovih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.12.2021. / 11:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednji kvartal svake godine za većinu kompanija vrijeme je kada je najveća potražnja i prodaja uređaja. Tijekom crnog petka i blagdanskog razdoblja kupovine okreću se milijarde dolara, a s obzirom na to da Apple svaki rujan predstavlja nove modele iPhonea, posljednja tri mjeseca u godini vrijeme su kada je najveća potražnja i za njihovim telefonima.

Slika nije dostupna 45 godina staro računalo Apple 1 prodano za 400 tisuća dolara

No umjesto, kako je to proteklih godina bilo uobičajeno tijekom predblagdanskih mjeseci, brojnih prekovremenih radnih sati u tvornicama u kojima se proizvode njihovi telefoni, prvi put u više od deset godina na nekoliko je dana zaustavljena proizvodnja iPhonea. Azijski mediji to su slikovito opisali "noćnom morom uoči Božića", a razlog za to svima je dobro poznat - nestašica čipova. Još prije nekoliko mjeseci mrežom su kružile informacije kako je Apple jedna od rijetkih kompanija koja je uspjela izbjeći problem nestašice čipova, no u međuvremenu se situacija promijenila i za njih.

Naravno, na udaru nestašice čipova nisu samo Appleovi telefoni, već se situacija odrazila i na tablete (koji su također tražena roba tijekom blagdanskog šopinga), Macove i Appleovu periferiju.

Novi izvještaj Nikkeija tako kaže da je proizvodnja u rujnu i listopadu bila dvadesetak posto manja od planirane te je Apple smanjio očekivanja s oko 95 milijuna novih iPhonea na između 83 i 85 milijuna. Također, osim posljednjeg modela, smanjena je i proizvodnja starijih modela - i to za oko 25 posto tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Slika nije dostupna Početkom sljedeće godine stiže nova generacija jeftinijeg iPhonea

Zbog te situacije i pada proizvodnje iz Applea vrše pritisak na svoje partnere, dobavljače i proizvođače kako bi u prosincu i siječnju povećati proizvodnju iPhonea. Bit će zanimljivo vidjeti kakve će biti prodajne brojke Cookove tvrtke u posljednjem ovogodišnjem kvartalu te koliko će nestašica čipova i komponenti zaista utjecati na njihovo poslovanje i prodaju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti