Vrijednost dionica Applea u padu nakon izvještaja o smanjenoj potražnji za novim modelima iPhonea

Osim problema s nestašicom čipova, Apple ima i jedan neočekivani problem - pad potražnje za njihovim telefonima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2021. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se kako potražnja za novim modelima Appleovih telefona nije tako velika kako su to očekivali u Cookovoj kompaniji. Predviđanja za aktualni kvartal u kompaniji bila su velika. Dok obično nakon lansiranja svojih novih uređaja naruče oko 75 milijuna telefona, za ovu godinu te su narudžbe povećali na čak 90 milijuna za posljednja tri mjeseca. Ipak, nedavno je objavljeno kako su morali smanjiti broj narudžbi od dobavljača na oko 80 milijuna, a razlog je nestašica čipova koja je uzrokovala velika probleme kompanijama diljem svijeta.

Slika nije dostupna Početkom sljedeće godine stiže nova generacija jeftinijeg iPhonea

Iz Applea su očekivali kako će tu razliku od desetak milijuna iPhonea nadoknaditi sljedeće godine, no kako su ovaj tjedan objavili mediji, tvrtka je naišla na još jedan neočekivan problem - pad potražnje za njihovim telefonima. Svoje su partnere i dobavljače tako obavijestili da iz tog razloga neće povećavati broj narudžbi telefona sljedeće godine, što su bili ranije najavili. Uz veliku inflaciju, nestašicu čipova i sve probleme s nepredvidljivom pandemijom, dio potencijalnih kupaca iPhonea možda ipak preskoči ovu generaciju telefona i pričeka modele iz serije 14 koji bi trebali donijeti neke značajnije promjene u odnosu na aktualne trinaestice.

Usprkos tome, kompanija može očekivati rekordne rezultate u posljednjem ovogodišnjem kvartalu te porast prodaje i prihoda u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine. Prema analitičarima, prihodi bi trebali porast na skoro 118 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Studenti tužili Apple: Od američke kompanije traže da im isporuče punjač i plate 16 dolara

Nakon ovih informacija zabilježen je blagi pad cijena Appleovih dionica, no nekih razloga za brigu nema jer je tržišna vrijednost tvrtke skoro 2,7 bilijuna dolara.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti