Korisnici iPhonea godinama su čekali ovu opciju, a sad je napokon dostupna i možete je koristiti odmah

iOS 14 donosi brojna poboljšanja i novitete, a mnogima su najvažnija novost widgeti zahvaljujući kojima će napokon moći urediti i prilagoditi početni ekran na sličan način kao što je to moguće i na Androidima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2020. / 15:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svim korisnicima Appleovih pametnih telefona i tableta (odnosno, modela od iPhonea 6, uključujući i SE pa do najnovijih) od sinoć je dostupna nova verzija mobilnog operativnog sustava iOS 14. Za njeno preuzimanje potrebno je otići u Postavke/Općenito/Ažuriranje softvera, no potrebno je imati i dovoljno memorije. U slučaju da nemate dovoljno memorije morate je osloboditi brisanjem aplikacija/fotografija i drugog sadržaja, no prije nego išta napravite, uvijek je potrebno backupirati uređaj.

Slika nije dostupna Stiže i jeftiniji sat: Apple predstavio novu generaciju Apple Watcha i nove modele iPadova

Također, ponekad je bolje sačekati nekoliko dana prije ažuriranja jer se znalo događati da postoje greške u novom softveru (npr. da brže prazni bateriju) pa ako se takve greške zaista pojave, onda treba čekati novu nadogradnju. Naravno, ta je odluka na samim korisnicima i mnogi nemaju strpljenja čekati i odmah nadograde OS svog telefona ili tableta.

A s novom nadogradnjom korisnici iPhonea napokon će dobiti jednu opciju koju su čekali i zazivali godinama - widgete, odnosno mogućnost uređivanja ekrana i postavljanja većih boxova s informacijama o aplikacijama. Npr. sada na glavni ekran možete postaviti widget s vremenskom prognozom, podsjetnicima, kalendarom itd. i, osim što to izgleda ljepše i atraktivnije, tako se na glavnom ekranu prikazuje više važnih informacija. Widgeti se na ekran dodaju jednostavno - nakon malo dužeg pritiska na ekran ili držanjem aplikacije i odabirom opcije "uredi početni zaslon", potrebno je u gornjem desnom kutu kliknuti na oznaku "+", nakon čega će se pojaviti dostupni widgeti - klikom na njih potrebno je još odabrati veličinu njihova prikaza na ekranu i kliknuti na "dodaj widget".

Korisnici ugodno iznenađeni, ne i developeri

Iako najvažnija, to naravno nije jedina zanimljiva i korisna nova opcija koja je sada dostupan korisnicima Appleovih mobilnih uređaja. Novost je i medijateka aplikacija u kojoj su smještene i po kategorijama poredane sve aplikacije s iPhonea. Nalazi se na posljednjem ekranu s desne strane te će korisnicima omogućiti jednostavno i brzo pronalaženje aplikacija kojima trebaju pristupiti. Još jedna korisna opcija, a koju Androidi, ali i iPad imaju godinama, jest slika u slici, odnosno nastavak prikaza videozapisa na manjem ekranu čak i kada napustite aplikaciju za prikaz videa poput YouTubea ili Netflixa.

Apple je nadogradio i aplikaciju poruka pa se sada, među inim, grupni chatovi mogu označiti i postaviti na vrh same aplikacije, Siri više ne zauzima cijeli ekran, već samo dolji dio ekrana te sada podržava audio poruke, odnosno moći ćete glasovnom asistentu reći da snimi vašu glasovnu poruku i nekom je pošalje. Novost je i aplikacija prevoditelj (no nema podrške za hrvatski jezik), opcija digitalnih ključeva za automobile (koja će na početku raditi samo s jednim modelom BMW-a), poboljšana je privatnost, Appleove karte itd.

Slika nije dostupna Nastavlja se dominacija jedne kompanije: Objavljen popis najprodavanijih telefona prve polovice 2020. godine

Zanimljivo je da je Apple omogućio dostupnost nove verzije iOS-a samo dan nakon virtualne konferencije, čime je ugodno iznenadio korisnike svojih uređaja, ali ne i developere kojima nije dao previše vremena da nadograde aplikacije za novu verziju iOS-a. Osim što su developeri morali raditi prekovremeno jer im je Apple dao rok od samo jednog dana za dovršetak svojih aplikacija (inače taj rok iznosi oko tjedan dan), neki nisu stigli prilagoditi svoje aplikacije novoj verziji mobilnog OS-a pa su ih odlučili nadograditi kasnije, dok neke aplikacije nisu uopće radile s novim operativnim sustavom.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti