Otkriće crne rupe u nakupini mladih zvijezda još je jedan dokaz čuvene Einsteinove teorije

Proučavanje crnih rupa omogućuje znanstvenicima da saznaju više o životima zvijezda, odnosno kako nastaju i umiru. Ipak, pronalazak crne rupe prilično je težak zadatak, jer one ne emitiraju iste zrake kao većina drugih nebeskih objekata.

Branimir Vorša | 16.02.2022. / 16:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je crnu rupu zvjezdane veličine koja se krije u zvjezdanom jatu izvan Mliječne staze. Prema nalazima njihove studije objavljene u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, nebeski objekt nazvan NGC 1850 BH1 je oko 11 puta masivniji od našeg Sunca i nalazi se udaljen 160.000 svjetlosnih godina od nas u susjednoj galaksiji, Velikom Magelanovom oblaku.

Slika nije dostupna Veliko otkriće astronoma: Prvi put otkrivena lutajuća crna rupa i to u našoj galaksiji

Istraživači pišu da su prijašnje crne rupe zvjezdane mase bile uočene u drugim galaksijama hvatanjem rendgenskog sjaja emitiranog dok gutaju materiju, ili iz gravitacijskih valova koji nastaju kada se crne rupe sudaraju jedna s drugom ili s neutronskim zvijezdama. Istovremeno, primijetili su da većina crnih rupa zvjezdane mase ne odaje svoju prisutnost kroz X-zrake ili gravitacijske valove.

Tim je navedenu crnu rupu otkrio novom metodom, odnosno istraživanjem njezinog utjecaja na kretanje zvijezde u njezinoj blizini.

Rezultat istraživanja čini se dokazuje pretpostavku koju je iznio čuveni fizičar Albert Einstein u svojoj teoriji relativnosti. Einstein je naime rekao prije više od jednog stoljeća da je gravitacijska sila crnih rupa toliko jaka da bi mogle savijati svjetlost oko sebe.

Slika nije dostupna Astronomi riješili još jedan misterij: Otkrili su podrijetlo misteriozne plave svjetlosti iz svemira

Slično kao Sherlock Holmes koji prati kriminalnu bandu iz njihovih pogrešnih koraka, gledamo svaku pojedinu zvijezdu u tom klasteru s povećalom u jednoj ruci, pokušavajući pronaći neke dokaze o prisutnosti crnih rupa, ali ih ne vidimo izravno, pojasnila je voditeljica istraživanja Sara Saracino s Instituta za istraživanje astrofizike na Sveučilištu John Moores u Liverpoolu u Velikoj Britaniji.

Još jedna stvar koja ovo otkriće čini jedinstvenim, kažu znanstvenici, jest da je to prvi put da je crna rupa pronađena u klasteru mladih zvijezda, starom oko 100 milijuna godina, što je poput treptaja oka u astronomskim mjerenjima.

Znanstvenici poručuju da pomoću njihove metode astronomi mogu otkriti više crnih rupa i baciti više svjetla na ove tajanstvene nebeske objekte, kao što je njihov razvoj. Nova otkrića također mogu poboljšati razumijevanje znanstvenika o porijeklu izvora gravitacijskih valova.

Slika nije dostupna U središtu naše galaksije nije supermasivna crna rupa? Novo istraživanje sugerira nešto puno misterioznije

Izvor: Sputnk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti