Otkriveni novi detalji: Uber je mogao spriječiti tragediju, ali ništa nisu napravili

Prije tragedije u kojoj je Uberov autonomni automobil usmrtio ženu koja je neoprezno prelazila kolnik, jedan je inženjer upozorio čelnike kompanije na velike probleme s njihovom autonomnom tehnologijom i sigurnosnim vozačima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.12.2018. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već prvi dan nakon što je Uber krenuo s testiranjima autonomne tehnologije na internetu su se pojavile snimke njihovih vozila koja prolaze kroz crvena svjetla, što je bilo jasno upozorenje da ova tehnologija i dalje nije usavršena i da bi mogla predstavljati opasnost na cestama. O tome je u ožujku nadređene obavijestio Robbie Miller koji je tada obnašao dužnost menadžera zaduženog za testiranja u odjelu za razvoj autonomnih vozila.

On ih je upozorio kako je Uberu potrebna "kultura sigurnosti" jer su njihovi autonomni automobili često sudjelovali u prometnim nesrećama s materijalnom štetom. Tijekom veljače automobili su oštećeni gotovo svakog drugog dana, za što je kriva tehnologija implementirana u vozila, ali i sigurnosni vozači.

Miller je u dugom mailu skrenuo pozornost i na backup vozače koji nisu bili dovoljno dobro educirani za postupanje u situacijama u kojima zakaže tehnologija i moraju ispravljati greške računala. Samo nekoliko dana nakon što je poslao ovaj mail, dogodila se tragedija u kojoj je smrtno stradala žena koja je prelazila cestu, a baš kao što je Miller upozoravao, pri toj nesreći zakazala je i tehnologija i sigurnosna vozačica koja je u tom trenutku sjedila u vozilu (snimka iz vozila pokazala je kako prije sudara nije pratila cestu).

Informacije o Millerovom mailu objavljene su tek ovaj tjedan i nije poznato zašto nitko iz Ubera nije reagirao na njega, odnosno zašto nisu poduzeli nikakve konkretne akcije jer je, prema onom što je napisano, bilo jasno kako je samo pitanje vremena prije nego njihova autonomna vozila ne sudjeluju u nekoj većoj nesreći, što se na kraju i dogodilo.

Nakon te nesreće Uber je obustavio testiranje svojih autonomnih vozila, a tek nakon toga ekipa iz kompanije raspravljala je o Millerovim sigurnosnim problemima. Što se budućnosti tiče, Uber namjerava nastaviti s testiranjima autonomnih vozila te su posvećeni "implementaciji ključnih sigurnosnih poboljšanja" s kojima bi se izbjegli raniji sigurnosni problemi i slične tragedije.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti