Otkriveno koje plastične boce najmanje štete našem planetu i okolišu

Korištenjem plastičnih boca koje imaju veću zapreminu i najmanju težinu pakiranja možemo pomoći u smanjivanju količine plastičnog otpada.

Branimir Vorša | 26.02.2021. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 

Onečišćenje plastičnim otpadom ogroman je problem u svijetu, a velik dio plastičnog otpada završi i u svjetskim oceanima, gdje može ostaviti i trag na morski život.

 

Prepoznajući taj problem, mnogi znanstvenici razvijaju strategije kako riješiti problem plastičnog otpada. U tom smislu tim znanstvenika sa Sveučilišta Južna Karolina predvođen Rafaelom Becerrilom-Arreolom došao je do jednostavnog zaključka i metode koja bi mogla napraviti razliku. Ona glasi, maksimalno povećati zapreminu plastične boce obzirom na količinu plastike od koje se izrađuje.

Tim se koncentrirao na PET ambalažu, koja se najčešće koristi u izradi plastičnih boca. Izmjerili su težinu 187 praznih boca različitih veličina od najprodavanijih brendova kako bi izračunali težinu plastike potrebnu za proizvodnju boce određenog kapaciteta.

Te su podatke usporedili s podacima o PET otpadu i prodaji pića u Minnesoti između 2009. i 2013. godine, obzirom da lokalne vlasti pouzdano prikupljaju statističke podatke o otpadu. Konzumacija pića u bocama u Minnesoti blizu je američkog nacionalnog prosjeka, prema tim podacima.

Becerril-Arreola i njegov tim otkrili su da su najučinkovitije PET boce one s najvećim kapacitetom u odnosu na količinu plastike upotrijebljenu za njezinu izradu. Drugim riječima, njihovi podaci otkrili su da su najučinkovitije boce za zapreminama između 0,5 i 2,9 litara, a boce s manjim ili većim kapacitetom jednostavno upotrebljavaju relativno veću količinu plastike u odnosu na njihov kapacitet.

Među učinkovitim PET bocama postoje i najučinkovitije, a te su boce čija je zapremina blizu 2,3 litre. Njihov zaključak dobio je dodatnu potvrdu iz službenih podataka o plastičnom otpadu u Minnesoti, koji kažu da je PET otpad bio niži kad je prodaja boca zapremine blizu 2,3 litre bila neobično velika.

S druge strane, kad je prodaja pića u manjim PET bocama bila velika, porasla je i težina PET otpada.

Tim je nakon toga izračunao što bi se moglo dogoditi da se poveća prodaja boca sa zapreminom bližom onoj od 2,3 litre, koristeći američke nacionalne podatke o PET otpadu.

U SAD-u se godišnje stvara oko 740.000 tona PET otpada, a kad bi se korištenje boca sa zapreminom bližom 2,3 litre povećala za 20 posto, količina PET otpada godišnje bi se smanjila za 9000 tona.

Becerril-Arreola se nada da će otkriće njegovog tima potaknuti potrošače da se prebace na korištenje učinkovitije PET ambalaže, čija je zapremina bliža prosjeku od 2,3 litre te tako pomoći u smanjenju količine plastičnog otpada.

To će biti teško. To je stvar osviještenosti. Ne možemo očekivati od korporacija da same od sebe počnu proizvoditi učinkovitije plastične boce, kaže.

 

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti