Otvoren Muzej NFT-a: Mjesto gdje možete pogledati digitalnu umjetnost u stvarnom svijetu

Premda se njihov sadržaj može kopirati, NFT je "original", na isti način na koji postoje nebrojeni otisci "Mona Lise" Leonarda da Vincija, ali samo muzej Louvre ima original.

Hina | 13.02.2022. / 11:37

 Muzej posvećen NFT-ima – kreacijama temeljenim na blockchainu koje su osvojile svijet umjetnosti – otvorio je svoja vrata u Sjedinjenim Državama.

Muzej NFT-a (non-fungible tokens, nezamjenjivi tokeni) u Seattleu sadrži originalna umjetnička djela s objašnjenjima tehnologije koja stoji iza njih, a namijenjen je pomoći posjetiteljima da se kreću u novom svijetu nezamjenjivih tokena.

Slika nije dostupna Bečki muzej prodaje NFT Klimtovog 'Poljupca'

Smisao fizičkog prostora je olakšati svakome pristup, rekao je za AFP suosnivač muzeja Peter Hamilton.

Ovdje možete ući, a ovisno o tome koliko znate ili ne znate o digitalnoj umjetnosti, o NFT-u, to zapravo nije važno, jer umjetnost možete vidjeti na zaslonu velikog formata, na način koji bi vas podsjetio ili bio poznat kao muzejska izložba.

NFT je digitalna potvrda kojom se potvrđuje vlasništvo umjetničkog djela u digitalnom svijetu, a njome se trguje isključivo kriptovalutama.

Premda se njihov sadržaj može kopirati, NFT je "original", na isti način na koji postoje nebrojeni otisci "Mona Lise" Leonarda da Vincija, ali samo muzej Louvre ima original.

 

 

Investitori i bogati kolekcionari posljednjih su mjeseci tražili da se uključe u najnoviju digitalnu ludost, koja se oslanja na istu blockchain tehnologiju koja pokreće kriptovalute.

Na nedavnim aukcijama plaćeni su ogromni iznosi za NFT, uključujući 69,3 milijuna dolara za digitalno djelo umjetnika Beeplea na dražbi u Christie'su.

Kao i sve nove tehnologije, one imaju svoje dvojbe; neki ih promatrači odbacuju kao hir, ili još gore - nešto slično 'carevu novom ruhu'.

No posjetitelji muzeja rekli su da su osjetili nešto stvarno.

Slika nije dostupna Ovog se Valentinova ljubav iskazuje skupom dizajnerskom torbom i NFT-om

Slika nije dostupna Poznati investitor vjeruje da bi NFT tržište moglo postati vrednije od bitcoina

To je neka vrsta globalnog fenomena pa gledamo kako oživljava, rekla je posjetiteljica muzeja Cara.

Za posjetitelja Hamiltona promatranje te evolucije dio je zabave.

Teško je reći kamo će nas ova tehnologija odvesti, ovo je zapravo tek početak, rekao je.

Tkogod vam kaže da je stručnjak za NFT, ne govori vam istinu jer svi učimo, svi krećemo od vrlo ranog iskustva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti