Poznati investitor vjeruje da bi NFT tržište moglo postati vrednije od bitcoina

Prošle godine na NFT su potrošeni deseci milijardi dolara, a poznati investitor Kevin O`Leary vjeruje da je potencijal na ovom tržištu veći u odnosu na bitcoin.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.01.2022. / 11:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko godina svjedočili smo ludilu koje je nastalo oko kriptovaluta, kada su mnogi počeli masovno ulagati u bitcoin, pri čemu su se neki obogatili, a dio ljudi izgubio velike količine novaca. Prošle godine, s novim rekordnim rastom vrijednosti bitcoina, ethera i drugih kriptovaluta, mali i veliki ulagači ponovno su krenuli s investicijama u kripto, ali i u jedno potpuno novo tržište - NFT.

Slika nije dostupna Digitalna umjetnica ima samo 12 godina, a već je zaradila 5,7 milijuna dolara kroz NFT

Riječ je o nezamjenjivim tokenima koji se koriste kao potvrda vlasništva digitalnog sadržaja, a cifre koje se okreću na tom tržištu prilično su nevjerojatne. Investitori, vjerujući kako će im se s vremenom njihovo ulaganje višestruko vratiti, počeli su ulagati milijune u digitalno kamenje, virtualne kuće i jahte te različite vrste digitalnih umjetnina, od kojih je svakako najpoznatija Beepleova umjetnina koja je postigla vrijednost od čak 69 milijuna dolara.

Je li riječ o balonu koji će se ispuhati ili će NFT (p)ostati sljedeća velika stvar u kriptosvijetu, komentirao je za CNBC poznati investitor Kevin O`Leary. Prije nekoliko godina bitcoin je nazvao smećem i bezvrijednom valutom, no s obzirom na to da su se mnogi na kriptu obogatili, promijenio je mišljenje. S vremenom je počeo ulagati u kriptovalute poput bitcoina i solane te je u posljednjih pola godine čak 40 posto njegovih investicija vezano uz kripto i blockchain.

Kako je objasnio novinarima, vjeruje kako bi u budućnosti NFT mogao postati vredniji od bitcoina jer bi se nezamjenjivi tokeni mogli početi koristiti i za potvrdu vlasništva ne samo digitalnih, već i “stvarnih” stvari poput automobila, dizajnerskih satova i slično. Kako bi se NFT mogao početi koristiti za online provjeru autentičnosti, osiguravajućih polica, kao i poreza na promet nekretninama i slično, tako je potencijal NFT-a u biti veći u odnosu na sam bitcoin, smatra O`Leavy.

Slika nije dostupna Curryjeve NFT tenisice mogu se nositi samo u metaverseu, a skuplje su od pravih tenisica

Zato namjerava nastaviti s investicijama u NFT, ali i bitcoin te vjeruje kako će se njegova ulaganja s vremenom isplatiti. Kako će se kretati situacija na NFT tržištu tijekom sljedećih godina, trenutačno je nemoguće predvidjeti - možda će stvarno postati sredstvo autentifikacije koje ćemo svakodnevno koristiti u stvarnom životu, a ne samo kao potvrdu posjedovanja neke digitalne imovine, no uvijek postoji mogućnost da se taj balon ispuše i povuče mnoge investitore u crveno.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti