Godina NFT-a: Na virtualnu imovinu u 2021. potrošeno je skoro 27 milijardi dolara

Za neke je to digitalno kolekcionarstvo i investicija koja bi se mogla višestruko vratiti, no za druge to je besmisleno ulaganje u digitalne slike koje nemaju pravu vrijednost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.12.2021. / 08:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od stvari koja je obilježila ovu godinu među ljubiteljima kriptovaluta svakako je NFT. Nezamjenjivi tokeni u kratko su vrijeme postali iznimno popularni i mnogi su počeli trošiti sulude cifre kako bi se dokopali virtualne imovine, s nadom da će ta imovina tijekom vremena dobiti na vrijednosti pa će i vrijednost njihove investicije porasti.

Slika nije dostupna Je li NFT trend koji će se zadržati ili balon koji će se ispuhati?

Ono što je zanimljivo kod NFT-a jest da ljudi često troše stotine tisuća dolara, a neki i milijune za najobičniju digitalnu sliku. Istu sliku na svoje računalo ili telefon mogu preuzeti besplatno, no kada je kupe kao NFT dobiju potvrdu kako su upravo oni vlasnici izvorne slike. Ponekad to, kao što je to slučaj s digitalnom umjetninom vjerojatno najpoznatijeg NFT umjetnika Beeplea, plate nevjerojatnih - 69 milijuna dolara.

Tijekom ove godine kao NFT prodavalo se sve i svašta - od virtualnih kuća i brodova u kojima vlasnici mogu uživati samo u digitalnim svjetovima, a čija je cijena veća od pravih kuća i brodova pa do, vjerovali ili ne, digitalnog kamenja. Cijena jednog takvog kamena iznosila je i više od milijun dolara.

Kompanija Chainalysis nedavno je objavila izvještaj o stanju na NFT tržištu za 2021. godinu te taj izvještaj otkriva kako su korisnici tijekom ove godine potrošili čak 26,9 milijardi dolara na NFT, odnosno digitalnu imovinu. Interes za NFT-om naročito je porastao nakon ožujka ove godine, a među najpopularnijim sadržajem baziranim na takvim nezamjenjivim tokenima jest kolekcija CryptoPunks s 10 tisuća pikseliziranih slika čijom se kupovinom i prodajom okrenulo čak više od 3 milijarde dolara. Zanimljivo, tijekom ljeta čak je i Visa investirala 150 tisuća dolara u kupovinu CryptoPunk NFT-a, a najveća cijena koju je ostvario jedan CryptoPunk NFT iznosi više od 7,5 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Najveća investicija u virtualno zemljište: Plaćeno je više od 28 milijuna kuna

S obzirom na trendove na tržištu, sve veću popularnost digitalne imovine, kao i sve veću želju za zaradom na kriptotržištu, nije teško pretpostaviti da će se i u 2022. trošiti milijarde dolara na kupovinu NFT sadržaja.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti