Najveća investicija u virtualno zemljište: Plaćeno je više od 28 milijuna kuna

Cifre koje se troše u metasvemirima su nevjerojatne i dosežu milijunske iznose.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.12.2021. / 15:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su cijene zemljišta i nekretnina u Hrvatskoj odletjele u nebo, za cifru veću od 28 milijuna kuna i dalje mogu se kupiti vrhunski stanovi i kuće u Zagrebu ili na moru. No umjesto investiranja u “prave” nekretnine u kojima se može živjeti, odmarati ili ih dalje iznajmljivati i na njima zarađivati, kompanija Republic Realm platila je čak 4,3 milijuna dolara za virtualno zemljište u The Sandboxu.

Slika nije dostupna Zuckerbergova rukavica omogućuje da osjetite stvari u virtualnom svijetu

Riječ je o metasvemiru u kojem korisnici mogu posjedovati, ali i kupovati i prodavati virtualne stvari poput automobila, brodova, kuća i zemljišta. Cifra od 4,3 milijuna dolara, odnosno više od 28 milijuna kuna, rekordan je iznos do sada plaćen za kupovinu virtualnog zemljišta u metaverseu. Dosadašnji rekord iznosio je 2,43 milijuna dolara.

Takva se investicija mnogima čini suluda te se postavlja pitanje logike takva ulaganja, no podsjetimo kako je Republic Realm nedavno prodao svoju virtualnu jahtu u The Sandboxu za čak 650 tisuća dolara.

Ova kompanija do sada je uložila veliki novac u digitalnu imovinu te posjeduju oko 2500 zemljišta u 19 virtualnih svjetova. Ovisno o zemljištu, ponekad se samo nadaju kako će cijena zemljišta s vremenom porasti te će na njemu zaraditi, no u nekim slučajevima surađuju s arhitektima koji dizajniraju virtualne kuće ili šoping centre na njihovom zemljištu, dok su za njihovu “gradnju” zaslužni developeri igara.

Slika nije dostupna Metasvemiri bi mogli biti toksična okruženja u kojima je zlostavljanje nemoguće spriječiti

Metasvemiri postaju sve popularniji i sve više kompanija je zainteresirano korisnicima pružiti takvo iskustvo u virtualnim svjetovima. Perspektiva za zaradu u takvim je svjetovima iznimno velika i teška je bilijun dolara godišnje, smatraju u kompaniji Grayscale, no usprkos velikim najavama, tek treba vidjeti kako će se razvijati to tržište i kako će ga korisnici prihvatiti.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti