NFT ludilo: Virtualna jahta prodana za 650 tisuća dolara

Zašto kupiti pravu jahtu, kada za 650 tisuća dolara možete kupiti virtualnu jahtu u kojoj možete uživati samo na ekranima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2021. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za 650 tisuća dolara vjerojatno se može kupiti prilično dobra jahta s kojom se na ljeto može krenuti u istraživanje jadranskih otoka. No za isti se novac može kupiti i jahta koja, u fizičkom smislu - ne postoji, iako je spomenuti trošak stvaran. Naime, netko je u metasvemiru, odnosno virtualnom svijetu The Sandbox kupio digitalnu NFT jahtu koju je platio 650 tisuća dolara.

Slika nije dostupna Budućnost industrije videoigara leži u NFT-u?

Jahta ima četiri (virtualna) kata, mjesto za slijetanje helikoptera, jacuzzi, binu za DJ-a, što sve zvuči fantastično, kada bi bilo stvarno. U ovom slučaju, slično kao i pri drugom velikim investicijama u digitalnu NFT imovinu - poput plaćanja desetaka milijuna dolara za digitalne umjetnine ili više od 500 tisuća dolara za virtualnu kuću, postavlja se pitanje vrijednosti takvog ulaganja.

Virtualnu jahtu potpisuje Republic Realms i dio je njihove “The Fantasy Collection” serije luksuznih NFT-a razvijenih za platformu The Sandbox, a koja uključuje jet-skije, glisere, ali i privatne otoke. Naravno, sve u digitalnom obliku tako da, onaj tko potroši stotine tisuća dolara (ili možda milijune) na takav privatni otok, nikada neće moći stati nogom na njega, već ga samo gledati na ekranu računala ili mobilnog uređaja.

Investicije ovog tipa često se svode na pretpostavke da će vrijednost neke virtualne imovine s vremenom porasti pa će, nakon virtualnih avantura u metasvemiru, vlasnik možda prodati jahtu za nekoliko milijuna dolara. Ovo je do sada najskuplji NFT u The Sandboxu, virtualnom svijetu u kojem korisnici mogu graditi, posjedovati, ali i monetizirati svoje iskustvo igranja, no zato se u nekim drugim metasvemirima okrenuo još veći novac.

Slika nije dostupna Je li svijet zaista poludio? Ljudi plaćaju milijune dolara za virtualno kamenje

Naime, nedavno je u metasvemiru Decentraland prodano virtualno zemljište za - 2,5 milijuna dolara. S obzirom na to da mnogi, uključujući i Zuckerberga, vjeruju kako je metaverse budućnost koja će zamijeniti internet, takve bi se investicije jednom možda mogle i isplatiti, no trenutačno se čini prilično besmislenim trošiti stotine tisuća ili milijune dolara na virtualnu imovinu.

Izvor: Futurism
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti