Budućnost industrije videoigara leži u NFT-u?

Dok neki dizajneri videoigara smatraju kako je NFT loš za videoigre, drugi su sve otvoreniji za takve nove ideje.

Martina Čizmić | 08.11.2021. / 15:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako su se pojavili, NFT odnosno nezamjenjivi tokeni, uvukli su se u sve segmente digitalnog društva. Za NFT se prodaju umjetnine, tvitovi, originalni kod World Wide Weba, autogrami poznatih osoba - gotovo sve što netko ponudi, a netko drugi je spreman platiti.

Slika nije dostupna Je li NFT trend koji će se zadržati ili balon koji će se ispuhati?

Sad bi NFT-ovi svoje mjesto mogli pronaći i u svijetu videoigara. Naime, NFT se koriste kako bi se prodali i kupili digitalni oblici umjetničkih djela i kolekcionarski primjerci. To su prepoznali i u Electronic Artsu koji za svoju popularnu seriju igara FIFA igračima nudi različite kolekcionarske primjerke, kako u fizičkom tako i u digitalnom obliku.

Izvršni direktor EA, Andrew Wilson, u razgovoru s investitorima istaknuo je kako bi upravo NFT mogao biti sljedeći korak u razvoju igre i digitalnog iskustva za igrače izvan same videoigre.

Ono što znamo o kolekcijama je da s vremenom one postaju vrijednije, ako je kolekcionarski predmet u upotrebi. A u tom kontekstu videoigara koje smo stvorili i servisa koje nudimo, kolekcionarski digitalni sadržaj će igrati važnu ulogu u našoj budućnosti. No, još je rano za govoriti o tome, istaknuo je Wilson.

Slika nije dostupna Čekaj, što? Influencerica ponudila i uspješno prodala NFT "ljubav" za 250 tisuća dolara

Slika nije dostupna Je li svijet zaista poludio? Ljudi plaćaju milijune dolara za virtualno kamenje

Da nisu svi istog mišljenja pokazuje i primjer gamerske platforme Steam koja je zabranila korištenje blockchaina i igara temeljenih na NFT-u na svojoj platformi, dok je istovremeno Epic Games ostavio otvoren prostor za takve igre.

I dok neki dizajneri videoigara smatraju kako je NFT loš za videoigre, drugi su sve otvoreniji za takve nove ideje.

Analitičar industrije videoigara, Piers Harding-Rolls za BBC je istaknuo kako je dobra praksa među studijima za izradu videoigara da promatraju što se događa na tržištu i reagiraju na vrijeme.

NFT-ovi se već koriste u sportskoj industriji kao novi oblik kolekcionarskih primjeraka vezanih uz popularne sportaše i sportske klubove. Tako da povezivanje sa sportskim videoigrama i nije toliko neobično. Međutim, Harding-Rolls upozorava kako postoji cijeli niz stvari o kojima treba voditi računa prilikom korištenja NFT-a u industriji videogara - prije svega, kolika bi bila vrijednost NFT-a te kako bi se on koristio u kontekstu različitih izdanja igre jer igre poput primjerice FIFA-e novu inačicu imaju svake godine.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti