Otvoreno pismo EU zakonodavcima: "Europa mora izaći iz sjene Silicijske doline i zadržati svoje IT stručnjake"

Novi Google ili Netflix mogao bi doći upravo iz Europe, ako se startupima omogući da IT stručnjacima ponude jednake uvjete kao što im se nude u Silicijskoj dolini.

Martina Čizmić | 12.01.2019. / 11:32

Startup (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Europa kronično treba nove radnike u IT industriji. Iz godine u godinu, otvara se sve više radnih mjesta koja zahtijevaju specifična znanja i vještine pa su IT stručnjaci na visokoj cijeni.

No, nije problem samo nedostatku ljudi. Puno je veći problem odlaska tih ljudi u SAD, Silicijsku dolinu, gdje rade za velike svjetske kompanije.

Upravo kako bi skrenuli pozornost na taj problem, ali i pritisnuli europske zakonodavce da nešto učine kako bi olakšali zadržavanje stručnjaka u Europi, europski startupi udružili su snage.

Tako je gotovo 500 predstavnika europskih startupova, među kojima su poznata imena poput TransferWise, BlaBlaCar, Auka i drugi, potpisalo otvoreno pismo u kojem traže da europski zakonodavci promijene pravila koja reguliraju od kojim uvjetima zaposlenici mogu postati vlasnici dionica tvrtke u kojoj rade.

Koliko je problem velik govori i činjenica da je tih 500 startupova vrijedno desetke milijardi dolara - no njihova vrijednost ponajprije ovisi o ljudima koji ih stvaraju.

U otvorenom pismu, koje je ovih dana stiglo na adrese europskih institucija, stoji kako se Europa mora trgnuti i izaći iz sjene Silicijske doline.

Dani života u sjeni Silicijske doline su iza nas. Više nam ne nedostaje ambicije i kapitala. Europa je postala dom snažnih, novih poslovnih modela koji pokreću gospodarski rast, stvaraju poslove i poboljšavaju ljudske živote, stoji u pismu.

No, upozoravaju potpisnici, nije sve baš tako pozitivno.

Europa bi mogla biti vodeći poduzetnički kontinent, no ograničena dostupnost stručnjaka koji bi njegovali i poticali njen rastući startup ekosustav, guši rast. Zato mi, osnivači i voditelji vodećih europskih tehnoloških tvrtki, pozivamo zakonodavce da stručnjake stave na vrh njihovih prioriteta, stoji u pismu.

Problem je što su zakoni, koji reguliraju uvjete pod kojima zaposlenici mogu postati vlasnici udjela u tvrtki, "arhaični" i "neučinkoviti".

Naime, startupovi često nemaju sredstva kojima bi privukli najbolje stručnjake ili kojima bi parirali ponudama iz Silicijske doline. Stoga se okreću drugim načinima i ponudama, među kojima je i davanje udjela u tvrtki ili davanje mogućnosti da zaposlenici kupe udio po određenoj cijeni. Ako startup postane uspješan, to za zaposlenike znači i značajnu financijsku dobit.

Daniel Döderlein (Foto: Auka) (Foto: Auka)

Među potpisnicima je i osnivač norveškog startupa Auka, Daniel Döderlein, koji je za Zimo pojasnio zašto je uopće krenula ova inicijativa te zašto je on osobno potpisao ovo otvoreno pismo.

Potpisao sam ovo zajedničko pismo prije svega zato što želim omogućiti startup i scaleup tvrtkama, kakva je i sama Auka, da budu u situaciji u kojoj će lakše privući vrhunski talentirane zaposlenike. To je trenutačno jedan od glavnih problema europskog tehnološkog sektora. Primjerice, mogli bismo ih lakše privući tako što ćemo im nuditi opcije udjela u tvrtki i kasnijih opcijskih dionica (stock options) po mnogo boljim i povoljnijim uvjetima nego što trenutačno možemo činiti, tj, po uvjetima sličnima onima koji su na raspolaganju startupima u Sjedinjenim američkim državama, rekao je Döderlein.

U Europi se ta pravila razlikuju od zemlje do zemlje što europske startupe stavlja u nepovoljan položaj.

Moramo stvoriti sustav koji će biti zaposlenicima startupa omogućiti da uđu u sustav dijeljenja vlasništva, kako bismo pomogli europskom tehnološkom sektoru da uspije i raste na svjetskom tržištu rada. Ako ne uklonimo te prepreke, riskiramo zaustavljanje nevjerojatnog zaleta koji je europska tehnološka scena izgradila posljednjih godina. Sljedeći Google, Amazon ili Netflix bi mogao doći iz Europe, ali da bi se to dogodilo, moramo promijeniti neka pravila, piše u otvorenom pismu inicijative “Not Optional” koju su pokrenuli Index Ventures i vodeći europski poduzetnici.

Sad je na europskim zakonodavcima da se pokrenu i stvore zajednički zakonodavni okvir koji bi svim europskim startupima omogućio da pod istim uvjetima mogu nagrađivati svoje zaposlenike i privlačiti nove stručnjake.

Za sad nema komentara ni reakcija iz europskih institucija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti