Ova će tehnologija spasiti živote brojnim biciklistima!

Bike sense tehnologija upozoravat će vozače automobila na bicikliste koji prolaze blizu automobila svjetlosnim i zvučnim signalima te vibriranjem sjedala i papučice gasa

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.01.2015. / 09:06

Ova će tehnologija spasiti živote brojnim biciklistima!

Znanstvenici iz Jaguar Land Rovera razvijaju tehnologiju koja bi u budućnosti trebala spasiti živote biciklistima na način da će vozače u automobilima upozoravati na bicikliste koji prolaze pored njihovih automobila. Iako još nema informacija o testiraju prototipa automobila koji će koristiti ovu tehnologiju te nije poznato kada će ona postati komercijalno dostupna, možemo očekivati da će se u budućnosti 'Bike sense' (ili neka slična tehnologija) ugrađivati u veliki broj automobila i upozoravati vozače na bicikliste u blizini. 'Bike sense' baziran je na sustavu senzora koji se nalaze izvan automobila i prate kretanje biciklista te na senzorima unutar automobila koji upozoravaju vozača na opasnost.

Tako, kada se biciklist približava sa strane automobila, unutar automobila oglasit će se biciklističko zvono te će zavibrirati vozačevo sjedalo i papučica gasa. Također, aktivirat će se i svjetlosni signali sa strane s koje prolazi biciklist i na taj način upozoriti vozača da, ako je namjeravao skrenuti, da pripazi na biciklista koji možda prolazi s te strane pored automobila – na ovaj način biciklisti često stradavaju u prometu, a zahvaljujući 'Bike Senseu' u budućnosti bi se broj nesreća trebao uvelike smanjiti jer će vozači biti puno oprezniji. Osim u vožnji, ova će se tehnologija koristiti i prilikom otvaranja vrata parkiranih automobila – npr. ako biciklist prolazi pored automobila iz kojeg netko otvara vrata, on može udariti u vrata i ozbiljno se ozlijediti. No, kada senzori primijete biciklista, zavibrirat će ručka za otvaranje vrata na automobilu te će se s te strane pojaviti svjetlosni signali koji će upozoriti na prolazak biciklista.

Cilj velikih automobilskih i tehnoloških kompanija jest napraviti automobile kojima će u budućnosti u potpunosti upravljati računala, no do primjene takve tehnologije morat ćemo sačekati možda i više od desetljeća, no nadamo se da će tehnologije poput 'Bike sensea' postati dostupne što prije te da će se primjenjivati u što većem broju automobila.

Izvor: Digital Trends

Foto: YouTube

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti