Ova je vrsta vrlo osjetljiva na koronavirus i mogla bi igrati ključnu ulogu u dugotrajnoj borbi protiv pandemije

Znanstvenici su primijetili da tijekom te studije nije bilo nikakvih slučajeva "povratne zaraze" ljudi.

Hina | 03.01.2022. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američka studija sugerira da su jeleni "vrlo osjetljivi" na koronavirus koji uzrokuje COVID-19, što bi moglo značiti dugotrajne probleme u borbi protiv pandemije i predstavljati novi način preživljavanja virusa.

Uzorci uzeti od 360 jelena na devet različitih područja na sjeveroistoku Ohaja prošle godine otkrili su šest slučajeva u kojima se koronavirus prenio s ljudi na jednu od životinja, prema znanstvenicima čija je studija objavljena na Nature.com.

Svaki od uzoraka uzet je između siječnja i ožujka 2021., kada su slučajevi covida-19 u Sjedinjenim Državama bili u porastu, navodi se u studiji.

Slika nije dostupna Studija otkrila "dobru stranu" omikrona: Rizik od hospitalizacije je višestruko niži u odnosu na deltu

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili podmukli trik kojim se koronavirus širi i kojim izbjegava reakciju čovjekovog imuniteta

Istraživanje je pokazalo da je oko trećina uzorkovanih jelena ili nedavno zaražena virusom ili su imali bolest.

Naše otkriće da su jeleni često zaraženi virusom SARS-CoV-2 postavlja temeljna pitanja o budućoj putanji SARS-CoV-2, navodi se u studiji.

Potencijalno stvaranje novog rezervoara virusa SARS-CoV-2 u jelenu moglo bi otvoriti nove putove za razvoj i prijenos na druge vrste divljih životinja i potencijalno prelijevanje novih varijanti na ljude koje naš imuni sustav nije ranije upoznao.

Slučajevi su uključivali i "vjerojatan prijenos s jelena na jelena", navodi se u studiji.

Znanstvenici su primijetili da tijekom te studije nije bilo nikakvih slučajeva "povratne zaraze" ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti