Studija otkrila "dobru stranu" omikrona: Rizik od hospitalizacije je višestruko niži u odnosu na deltu

Rizik hospitalizacije je 81 posto niži nakon treće doze u odnosu na necijepljene slučajeve zaraze omikronom, objavila je UKHSA.

Hina | 01.01.2022. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Rizik od hospitalizacije s varijantom koronavirusa omikron predstavlja samo jednu trećinu rizika od varijante delta, prema britanskoj analizi više od milijuna slučajeva obje vrste u posljednjih nekoliko tjedana.

Britanija se suočava s porastom slučajeva COVID-19 zbog izrazito zarazne omikron varijante, pa je u petak prijavljeno rekordnih dnevnih 189.846 slučajeva.

Iako su prijemi u bolnice počeli rasti, vlada je rekla da vjeruje kako je nova varijanta blaža od delte.

Slika nije dostupna Studije ulijevaju nadu: Zarazite li se omikronom, manje su šanse da ćete završiti u bolnici

Broj pacijenata koji treba respirator uglavnom je stabilan kroz prosinac, za razliku od ranijih vrhunaca pandemije.

Analizu je objavila britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) u suradnji s biostatičkim odjelom Sveučilišta u Cambridgeu. Analizirali su 528.176 slučaja omikrona i 573.012 delte.

Oni su također utvrdili da cjepiva dobro djeluju protiv varijante omikron.

U ovoj analizi, rizik hospitalizacije je 81 posto niži nakon treće doze u odnosu na necijepljene slučajeve zaraze omikronom, objavila je UKHSA.

Susan Hopkins, glavna zdravstvena savjetnica u UKHSA, rekla je da je analiza u skladu s drugim ohrabrujućim znacima vezanih uz varijantu omikron, ali i naglasila da se zdravstveni sustav i dalje može naći u problemima s tako visokom stopom zaraznosti.

Slika nije dostupna O ljudima na kućnoj njezi brinut će umjetna inteligencija

Prerano je donositi definitivne zaključke o ozbiljnosti, rekla je, dodajući da će vjerojatno biti značajnog pritiska na zdravstveni sustav u nadolazećim tjednima.

Podaci od petka govore o 12.395 pacijenata u bolnicama u Engleskoj koji boluju od COVID-19, dok ih je u četvrtak bilo 11.542, Ipak, to je puno niže od vrhunca prošlog siječnja kada je u bolnicama bilo 34.000 pacijenata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti