Ovaj čudesni, "magični" metal igrat će ključnu ulogu u budućoj misiji na Mars, pogledajte što sve može

Memorijski metal koji se sam može oblikovati igrat će ključnu ulogu u budućoj misiji NASA-e na Mars.

Branimir Vorša | 18.03.2021. / 11:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rover na Mjesecu ima metalne kotače koji se savijaju oko kamenih prepreka, nakon čega se vraćaju u prvobitni oblik. Na Zemlji kirurzi ugrađuju sićušnu mrežu cjevčica koje mogu proširiti krvne žile pacijenta same od sebe, odnosno bez mehaničkog ili električnog poticaja izvana.

Takve sposobnosti materijala moguće su zahvaljujući bizarnom metalu nitinolu, odnosno takozvanoj leguri koja može mijenjati oblik i koju se može naučiti da zapamti svoj originalni oblik.

Nije riječ o novopronađenoj leguri, već o desetljećima starom materijalu koji sve više pronalazi svoje mjesto u svakodnevnoj primjeni. U idućem desetljeću nitinol će proći svoje dotad najveće iskušenje, misiju povratka uzorka tla s Marsa.

Nitinol je legura napravljena od nikla i titana, a svoje "magične" sposobnosti pokazuje kad se izloži toplini.

Da biste naučili spajalicu napravljenu od nitinola koji joj je oblik primaran, treba je zagrijati na 500 stupnjeva u tom obliku te je potom zaliti hladnom vodom. Nakon toga joj se može promijeniti oblik prema želji, no kad se vrati isti izvor topline, nitinolska spajalica vratit će se u onaj prvotno memorizirani oblik.

Temperatura koja pokreće nitinolovu transformaciju varira i ovisi u omjeru mješavine nikla i titana u slitini. Inženjeri mogu podesiti taj metal da se prilagodi širokom nizu uvjeta, te ga tako učiniti ključnim alatom na mjestima gdje kompleksni mehanički alati nisu prikladni ili gdje ih je moguće primijeniti, kao što su to već ranije spomenute krvne žile oko ljudskog srca ili pak šarka koja pozicionira solarni panel tako što reagira na sunčevu toplinu.

U priloženom videu možete pogledati objašnjenje stručnjaka iz NASA-ina Centra za istraživanje Glenn o tome kakvu će nitinol igrati ulogu u misiji povrata prvih uzoraka tla s Marsa na Zemlju, što je drugi korak misije koju vode NASA-a i Europska svemirska agencija ESA.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti