Ovaj dron čisti vjetroturbine, prozore na velikim zgradama i – gasi požare!

Latvijska kompanija razvila je bespilotnu letjelicu koja bi stakla na velikim zgradama trebala očistiti 20 puta brže od ljudi, a uz to je i sigurnija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.11.2018. / 14:51

Aerones dron (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Brojne se rasprave vode oko uloge robota i umjetne inteligencije koji će u budućnosti zamijeniti ljude na brojnim poslovima – dok je za dio ljudi to odlična stvar jer će roboti zamijeniti ljude na dosadnim poslovima, a bit će jeftiniji i učinkovitiji, drugi se pribojavaju takve situacije koja bi mogla dovesti do masovne nezaposlenosti. Jedan od poslova za koje bi se vjerojatno svi složili da bi bilo bolje da ih obavljaju roboti jest pranje prozora na visokim zgradama.

Ovaj je posao za ljude vrlo opasan jer pri radu na više desetaka metara visine samo jedna greška i nepažnja mogu dovesti do velike tragedije. Da se takve situacije u budućnosti ne bi dogodile pobrinula se latvijska kompanija Aerones koja je razvila dron koji može prozore na zgradama oprati čak 20 puta brže u odnosu na ljude, a osim što je učinkovitiji, ovaj je dron i puno sigurniji. Naime, čak i ako dođe do nekih problema i otkazivanja rotora, on neće pasti na zemlju jer je osiguran kablovima s vrha zgrade.

Širok je 3 metra te ima 12 rotora, a problem autonomije baterije riješen je povezivanjem drona kabelom s izvorom energije na zemlji – na isti je način riješena i velika količina vode potrebne za pranje. Umjesto nekog malog tanka vode na toj bespilotnoj letjelici, ona je povezana crijevom s cisternom, tj. izvorom vode.

Trenutni model može oprati prozore na visini do čak 350 metara, a način na koji radi koristeći pomična crijeva s vodom te stabilizaciju prikazan je u priloženom videozapisu.

Osim za pranje prozora, Aerones razvija i verziju ovog drona za vatrogasce i gašenje požara te za čišćenje i održavanje vjetroturbina.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti