Ovaj hrvatski grad poznat je po turizmu, ali se može "pohvaliti" i neugodnom statistikom

Podaci su alarmantni, ali mogu se promijeniti.

Hina | 27.03.2024. / 10:48

Liječnik (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 U Senju, gradu od 4000 stanovnika, lani je od raka oboljelo 76 osoba, od toga 43 muškaraca i 33 žene, a umrle su 33 osobe, što je iznad hrvatskog prosjeka, ali ohrabruje podatak da se nakon postavljanja dijagnoze sve duže živi.

Zabilježeno je 14 slučajeva raka bronha pluća, 13 raka debelog crijeva, 10 raka prostate, 10 karcinoma kože, šest raka bubrega, pet oboljenja od raka mokraćnog mjehura, a bila su i dva slučaja raka dojke.

Pri tome treba napomenuti da je ranijih godina u Senju bilo zabilježeno više od 500 stanovnika oboljelih od nekog oblika karcinoma.

Predsjednik Senjske lige protiv raka Miroslav Prpić ističe kako ohrabruje podatak da pacijenti mogu sve dulje živjeti nakon postavljanja dijagnoze, što naglašava značenje prevencije, zdravog načina života i redovitih pregleda.

No, kaže Prpić, specijalist ginekologije i opstetricije, podaci su ipak alarmantni kada se postave u kontekst jer Senj ima više oboljenja od raznih oblika raka od prosjeka Hrvatske.

Razna paušalna objašnjenja i nazovi opravdanja kako na to može utjecati voda, zrak, blizina odašiljača i sl. samo su samozavaravanja. Najučinkovitiji način u borbi protiv svih oblika malignih oboljenja su preventivni i redoviti liječnički pregledi i zdraviji način života, prehrane i ostaloga, svega što danas uglavnom u većini ne činimo, rekao je.

Primjerice, rak vrata maternice vrlo je preventabilna bolest, može ga se otkriti u predmalignom stadiju i spriječiti da se razvije u rak. Rana i uspješna dijagnostika može uz adekvatno liječenje značajno produljiti čovjekov život, naglašava Prpić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti