Ovaj je izum predstavljen prije pola stoljeća, a nepovratno je promijenio svijet

Mobilni telefoni danas više ne služe samo za glasovnu komunikaciju putem telefonske mreže.

Martina Čizmić | 03.04.2023. / 14:37

Martin Cooper (Foto: Afp)

Prije točno 50 godina, 3. travnja 1973. godine, Martin Cooper, vođa istraživačke grupe u Motoroli, obavio je poziv koji će ući u povijest. Ispred hotela Hilton Midtown u New Yorku u ruku je uzeo prototip mobilnog telefona i nazvao svog "rivala", Joela Engela, inženjera koji je radio u Bell Labsu.

Pred novinarima i fotografima, Cooper je nazvao Engela na fiksni telefon i tako otvorio eru mobilne telefonije. No, prvi komercijalno dostupni mobilni telefoni, na tržištu će se pojaviti tek za desetak godina. I tada su bili izuzetno veliki i skupi, a tek su rijetki mogli priuštiti si broj mobilnog telefona i pretplatu.

Danas je gotovo nemoguće zamisliti život bez mobilnog telefona. I to ne bilo kakvog, već onog "pametnog". Ono što je na početku bio uređaj težak jedan kilogram s baterijom koja je mogla izdržati pola sata, danas je uređaj težak tek nešto više od pločice čokolade, čija baterija može trajati i više od dana.

Mobilni telefoni danas više ne služe samo za glasovnu komunikaciju putem telefonske mreže. Oni su postali mnogo više. Uređaji veličine dlana danas su prozor u svijet koji omogućuje pristup internetu, društvenim mrežama, navigator koji će nas odvesti kamo želimo ići, fotoaparat, svjetiljka, digitalni trenre, pa čak i liječnik.

Marty Cooper Izumitelj mobilnih telefona otkriva: Ono što je mobilna telefonija napravila u posljednjih 40 godina samo je vrh ledenog brijega

Tijekom pandemije COVID-19, mobilni telefoni postali su uređaji za praćenje kontakata među zaraženim osobama, omogućili liječnicima da budu u kontaktu s bolesnima, a u kombinaciji s umjetnom inteligencijom omogućuju i dijagnosticiranje različitih bolesti.

Pametni telefoni postali su, zahvaljujući različitim aplikacijama, i učitelji. U trgovinama aplikacija moguće je preuzeti (ili kupiti) najrazličitije aplikacije za učenje koje mogu pomoći djeci i mladima u školi, ali i onima koji nemaju pristup učiteljima da savladaju neko dodatno gradivo.

U kombinaciji s proširenom stvarnosti možemo vidjeti koje su zvijezde na nebu, kako izgleda neki komad namještaja u našoj dnevnoj sobi, ali i identificirati predmet ispred sebe.

No, pametni telefoni imaju i "tamnu stranu". Sve dulje korištenje dovelo je i do ovisnosti o pametnim telefonima, zdravstvenih problema zbog neprirodnog položaja tijela i šake tijekom korištenja, a liječnici još uvijek utvrđuju koliku štetu intenzivno korištenje društvenih mreža, igranje mobilnih igara ili jednostavno gledanje u ekran, mogu nanijeti djeci i odraslima.

Martin Cooper “Otac mobitela” šokiran je koliko su ljudi opsjednuti s pametnim telefonima

I kakva je onda budućnosti mobilnih telefona? Od velikih, nezgrapnih uređaja, smanjili su se na veličinu upaljača, a potom ponovno počeli rasti. Ako pitate tehnološke tvrtke, budućnost mobilnih telefona je - blistava. U kombinaciji s umjetnom inteligencijom i digitalnim asistentima, ovi su uređaji nezamijenjivi u svakom džepu. Još kad im se priključe pametne naočale ili leće, mogli bismo reći da će mobilni telefoni zaista postati naš produžetak. Koliko je to dobro ili loše za nas? Pokazat će vrijeme.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti