Oni su Bolja Hrvatska: Svojim inovacijama uvode nas u budućnost

Velik broj hrvatskih tvrtki, čak njih 12, našlo se na ovogodišnjem Deloittovom popisu najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe. Svojom kvalitetom doveli su do ovog sjajnog rezultata i dokaz su da je naša start up scena procvjetala. Oni su naša Bolja Hrvatska, a evo priča nekih od njih.

DNEVNIK.hr | 19.12.2022. / 21:17

Galerija

Prvi hrvatski digitalni novčanik. Ima ga pola milijuna ljudi i na dan se obave stotine tisuća transakcija.

Hrvoje Ćosić, osnivač i direktor Aircasha kaže kako postoje razne potrebe plaćanja i slanja novca i kupovanja raznih usluga, poput parkinga, cestarina, karata za razne događaje...

Dakle – sva plaćanja u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Rad i trud doveli su ih na popis najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe.

Ovo shvaćamo kao nagradu za rad i čast i odgovornost da radimo još bolje, kaže Ćosić reporterki Dnevnika Nove TV Lari Švigir.

Da rade sve bolje, pokazuje i stalni rast zaposlenika. Trenutačno ih je 80. Ured imaju i u Virovitici. I svoj digitalni novčanik ne prestaju razvijati.

Kad prepoznamo potrebu onda vrlo brzo pokušavamo razvojno napravit produkt, kaže Ćosić.

Hrvatska ima još jednog aduta, ali u umjetnoj inteligenciji - to je Robotiq.ai. Analizirati, stvarati izvješća, obavljati tehničke zadatke - mogu njihovi roboti gotovo isto kao i ljudi.

Svaki put kad klikate jedno te isto, on može zamijeniti čovjeka u tom dosadnom i repetitivnom poslu, da se čovjek može bavit pametnim kreativnim stvarima ili jednostavno pit kavu, kaže Darko Jovišić, CEO.

Njihova tehnologija nastala je u Zagrebu. Ekipa Dnevnika Nove TV snimala ih je u veljači, a nije ih samo ona prepoznala. Tada su imali više od milijun eura investicija, a proširili su i svoje prostore.

Povećao se broj klijenata. Imamo prve u Americi, Nizozemskoj, Češkoj, kazao je Jovišić.

Povećali su i broj zaposlenika - sada ih je 30-ak i nekoliko studenata. Dospjeli su u posebnu kategoriju "Zvijezde pozitivnog utjecaja" zajedno s još dvije hrvatske tvrtke.

U tom društvu je i Albert kojeg je Dnevnik Nove TV snimao još kad je kao dijete lemio u karlovačkom podrumu. Sada iza sebe ima sklopljen posao težak 10 milijuna kuna, s najvećim svjetskim trgovačkim lancem.

Naručili su od nas praktički količinu robe koju mi napravimo i prodamo u godini dana. To je 17.000 setova voki tokija koji uče djecu o enkripciji i bežičnoj komunikaciji, opisao je Albert Gajšak iz CircuitMessa.

Proizvodi su im fokusirani na edukaciju djece.

Mi pokušavamo napraviti nešto što će ovako, u vanškolskom okruženju pomoći djeci da uđu u teme crne tehnološke magije poput umjetne inteligencije ili računalnog videa, dodao je.

U timu ih je 25, svake godine sve više. U tri godine povećali su prihode s pet miljuna kuna na gotovo 16. Sve se proizvodi u Hrvatskoj, a prodaje po cijelom svijetu. Albert pojašnjava - želi napraviti ono što će pomoći drugim ljudima, učiniti ih pametnijima, sretnijima, živote učiniti boljima.

U prilog ne stanu svi s ove liste, ali tih 12 tvrtki dokaz su da Hrvatska itekako ima što ponuditi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti