'Ovo bi mogao biti kraj': Appleov telefon spasio mladiću život

Nakon što ga je prignječio kamion, mladić nije mogao dohvatiti telefon, no uspio je aktivirati Siri i glasovnim naredbama nazvati 911

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2015. / 08:53

'Ovo bi mogao biti kraj': Appleov telefon spasio mladiću život

'Mislim da ću iPhone koristiti do kraja života, barem toliko dugujem Appleu' – ovako je 18-godišnji Amerikanac Sam Ray komentirao situaciju u kojoj mu je Appleov telefon, odnosno glasovni pomoćnik Siri spasio život. On je početkom srpnja popravljao svoj kamion kojeg je podigao s dizalicom, no dizalica je popustila te je kamion pao na njega i prignječio ga. Ray se nije mogao micati, a oko njega nije bilo nikoga kome bi se obratio za pomoć – u razgovoru za američke mediji rekao je kako je pomislio kako bi 'ovo mogao biti kraj'. Sjeća se da se čak i molio da ga netko spasi, a njegove je molitve na kraju 'čuo' Apple, odnosno glasovni asistent na iPhoneu Siri. Iako nije mogao rukama dohvatiti telefon, uspio je aktivirati Siri kojem je rekao da nazove 911 – s druge strane linije čuo je 'halo' i počeo je vikati poziv u pomoć.

Christina Lee, koja je taj dan primala pozive, na početku je mislila kako je riječ o slučajnom pozivu, odnosno da je telefon sam u džepu nazvao 911, no onda je čula pozive u pomoć. Na temelju signala uspjela je otprilike locirati njegovu ulicu, a onda je on počeo vikati točnu adresu pa je Lee poslala pomoć. Nakon 40 minuta patnje, kada je već počeo sumnjati da se nikada neće izvući, pomoć je stigla te su ga vatrogasci oslobodili, a hitna pomoć odvela u bolnicu. S obzirom kakva mu je mogla biti sudbina, Ray može biti sretan da se izvukao 'samo' s nekoliko slomljenih rebara, natučenim bubregom, opekotinama, posjekotinama i potresom mozga. 'Imao je puno sreće', komentirao je dežurni doktor i dodao da zbog ovakvih nesreća ljudi mogu poginuti, a Sam Ray je danas zahvalan 'Bogu i Siriju' što je ostao živ. 

Izvor: USA Today

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti