Vjerovali ili ne, ovo je prvi smartphone, iako taj pojam 1994. godine još nije niti postojao, no prema današnjim karakteristikama, možemo zaključiti kako se radi o pametnom telefonu. 

IBM Simon izradili su zajedno IBM i i američki proizvođač telefona BellSouth. U to vrijeme, dostupan samo u SAD-u, Simon je bio uređaj težak čak pola kilograma, a baterija mu je trajala svega sat vremena ako ste razgovarali s nekim. 

Kao što se vidi iz priloženog videa, Simon je imao zelen LCD zaslon na koji ste mogli crtati pomoću stylusa, pisati zabilješke, ažurirati kalendar i kontakte, slati i primati faks, te naravno zvati. Dugačak čak 23 centimetra, odnosno skoro pola dužine cigle, Simon je imao antenu, nešto što niti jedan današnji smartphone nema, barem ne ovako vidljivu. 

S težinom od pola kilograma, ovo je bio teško prenosivi uređaj, a dodatna loša strana uređaja bila je i cijena od 899 dolara, koji su kupovali većinom Amerikanci s obzirom da je jedino tamo bio dostupan. Prodan je u 50.000 primjeraka, prvenstveno poslovnim ljudima. 

Činjenica je da je IBM Simon bio daleko ispred svog vremena, što znači da je vremensko tempiranje itekako važno. Šest mjeseci nakon lansiranja (Simon je krenuo u prodaju na današnji dan prije 20 godina), cijena uređaja spuštena je na 599 dolara jer je bio komercijalno neuspješan, a ubrzo je u potpunosti povučen s tržišta. Njegova nasljednica bila je mega popularna Nokia 9000 Communication. 

Simon će biti izložen na Information Age: Six Networks That Changed Our World u londonskom muzeju znanosti 25. listopada ove godine!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju