Ovo je "najiskusniji vozač na svijetu": U desetak godina prešao je milijune kilometara

Waymo je objavio videozapis u kojem govori o najiskusnijem vozaču na svijetu, koji njihovim vozilima upravlja više od desetljeća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2020. / 14:16

Waymo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Što mislite koliko je kilometara prošao najiskusniji vozač na svijetu i koliko ima vozačko iskustvo? Ako ste pomislili da je riječ o nekom veteranu koji je na cesti proveo 40 ili 50 godina, u krivu ste – barem ako se pita Google, odnosno Waymo. Prema videozapisu koji su prošli tjedan objavili na YouTubeu, najiskusniji vozač na svijetu vozilima upravlja tek nešto više od jednog desetljeća, a tijekom tog vremena već je skupio milijune kilometara na cestama diljem SAD-a.

Slika nije dostupna Pogledajte video: Novinar se provozao u automobilu u kojem nije bilo vozača

Ako se pitate kako je to moguće, odgovor je zato što najiskusniji vozač nije čovjek. Riječ je o samovozećoj tehnologiji kompanije Waymo, koja se koristi u njihovim autonomnim automobilima. S razvojem tehnologije počeo je Google, a nakon velikog restrukturiranja tvrtke odjel autonomnih automobila postao je posebna kompanija Waymo, koja je, kao i Google, dio krovne kompanije Alphabet.

Waymo u SAD-u na određenim tržištima u okviru usluge Waymo One pruža usluge taksija u vozilima u kojima uopće nema vozača te dosad nisu zabilježeni nikakvi veći problemi s automobilima kojima upravljaju računala. Planovi kompanije puno su veći u odnosu na samo taksiranje. Putem usluge Waymo Via žele promijeniti ne samo tržište prijevoza već i dostavu i transport na veće udaljenosti.

Neke kompanije već su pokrenule usluge autonomne dostave i najčešće je riječ o hrani i sličnim namirnicama. Kako u vozilima nema vozača, paketi se ne mogu isporučiti na kućni prag, već će osoba koja je nešto naručila dobiti poruku kada je vozilo stiglo na dogovoreno odredište, kao i šifru koja je potrebna da bi se mogao preuzeti paket iz vozila. Posebno su zanimljivi i autonomni kamioni koji bi u budućnosti, nakon što se u njih postavi teret, sami trebali odvoziti duge rute, bez zaustavljanja.

Waymo (Foto: AFP) Ovo bismo voljeli vidjeti i u Hrvatskoj: Autonomna vozila dostavljat će pizze

Autonomna tehnologija nije neka daleka budućnost jer postoji već danas i čak se koristi na nekim tržištima, no jasno je da će proći još dosta vremena (možda i desetljeća), dok roboti i računala u potpunosti izbace ljude s mjesta rezerviranog za vozače u automobilima i kamionima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti