Pogledajte video: Novinar se provozao u automobilu u kojem nije bilo vozača

Automobil vozi prema odredištu, papučice gasa i kočnice same s stišću, a volan se sam okreće… tako izgleda vožnja u Waymovu autonomnom taksiju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.12.2019. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trenutačno je nemoguće reći koliko smo daleko od toga da autonomni automobili postanu dio naše svakodnevice, a razmišljanja stručnjaka su različita. Dio njih smatra da bi to moglo biti tijekom sljedećeg desetljeća, neki smatraju da će proći više desetaka godina, dok oni najpesimističniji vjeruju da mašina, kada su u pitanju vještine za volanom i prepoznavanje opasnih i nepredvidljivih situacija na cesti, nikada u potpunosti neće moći zamijeniti ljude.

Waymov automobil Početak kraja za vozače taksija: Waymo najavio "sljedeći korak u našem putovanju prema budućnosti"

No samovozeći automobili već su danas stvarnost, odnosno već je danas moguće mobitelom naručiti vozilo u kojem uopće nema vozača – čak ni backup vozača, već se volan okreće sam i papučice za gas i kočnicu također se same pritišću (tj. za to je zadužen softver). Vožnja u takvom vozilu moguća je zahvaljujući Waymu, Googleovoj kompaniji kojoj je trebalo cijelo desetljeće velikih ulaganja, razvoja softvera i testiranja da bi došla do točke na kojoj se nalazi danas.

Kako izgleda vožnja u takvom automobilu, opisao je novinar The Vergea Andrew Hawkins, kojem to nije bila prva vožnja u Waymovu automobilu, no bila je prva vožnja u pravim cestovnim uvjetima u kojoj je sjedalo za vozača bilo u potpunosti prazno. Iz Wayma su priznali kako je put do pokretanja servisa sa samovozećim automobilima bio iznimno težak i kompliciran, puno teži nego što su zamišljali na početku, ali na kraju su ipak uspjeli napraviti takvu tehnologiju.

Trenutačno postoje određena ograničenja u kojima takva vozila rade i prevoze putnike – ograničeni su samo na određeni prostor Arizone, voze po noći, ali ne i po kišnim uvjetima i tijekom pješčanih oluja.

Ljudi i dalje nadgledaju

Nakon što je autonomni automobil došao po Andrewa, on je računalu rekao destinaciju, a nakon što je robot sve u vozilu upozorio da se trebaju vezati, automobil se uključio u promet i krenuo prema odredištu. Novinar The Vergea već se nekoliko puta vozio u takvim vozilima (no ranije je na prednjem sjedalu bio zaposlenik kompanije koji nije upravljao vozilom, no trebao je preuzeti volan u slučaju problema), a tijekom ove vožnje primijetio je promjene i napredak.

Autonomni automobil (Foto: Waymo) Kako umjetnu inteligenciju naučiti nepisana prometna pravila?

Vožnju je opisao kao "vrlo prirodnu", dok ubrzanje više nije toliko oprezno kao ranije te je ponašanje na cesti opisao kao "manje robotsko". Gledajući volan koji se sam okreće i papučice gasa i kočnice koje se same pritišću, komentirao je kako je to "zaista, zaista čudno".

Tijekom vožnje računalo je napravilo pogrešku, tj. nije skrenulo na mjestu na kojem je trebalo, pa je softver promijenio rutu i na kraju bez problema automobil odvezao na odredište. Iako računalo u potpunosti upravlja vožnjom, automobil je cijelo vrijeme pod nadzorom. Naime, zaposlenici Wayma prate osam kamera postavljenih na automobil i, u slučaju nekih problema i nedoumica, pomognu u donošenju odluka.

Npr. kada računalo primijeti kombi koji se nalazi sa strane ceste, ono ne zna hoće li taj kombi uskoro krenuti. Tu traži pomoć od ekipe iz Wayma, koja može zaključiti da ako su vrata kombija otvorena on još neće krenuti i šalje tu obavijest računalu.

Autonomni automobil Made in China: Autonomni automobili već za 2 godine počinju osvajati međunarodna tržišta

Iza Googlea, tj. Wayma jako je puno posla, no ispred njih stoje novi i još veći izazovi. Plan je kompanije postupno širiti svoj servis i testirati autonomne automobile i u drugim dijelovima SAD-a, no sigurno će proći još mnogo godina prije nego što autonomni taksiji budu dostupni u većem dijelu Amerike.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti