Početak kraja za vozače taksija: Waymo najavio "sljedeći korak u našem putovanju prema budućnosti"

Iz Wayma najavljuju kako će njihovim taksijima u Phoenixu uskoro upravljati samo računala, a prednja sjedišta bit će u potpunosti prazna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2019. / 08:47

Waymov automobil (Foto: AFP)

Google, odnosno njihova kompanija Waymo već desetak godina ulažu milijarde dolara u autonomnu tehnologiju, a njihovi automobili "sami " su odvezli više od 10 milijuna kilometara, skoro bez ikakvih problema. Nakon dugo godina testiranja prošle godine Waymo je odlučio napraviti veliki korak naprijed i, kada su dobili regulatorne dozvole, pokrenuli su prvi taksi-servis s vozilima kojima će upravljati računala, a ne ljudi.

Autonomni automobil (Foto: Waymo) Evo kako je Google počeo s revolucijom koja će promijeniti cijelu industriju transporta

Servis je pokrenut prošle godine u Phoenixu, a iako je upravljanje automobilima zaista prepušteno računalima, u vozilu se nalazi backup vozač koji su svakom trenutku može preuzeti kontrolu nad vozilom. Ovaj tjedan iz Wayma poslali su poruke korisnicima njihova servisa u tom gradu da je vrijeme za "sljedeći korak u našem putovanju u budućnost", a to je "izbacivanje" backup vozača i pružanje potpuno kontrole računalima čije potencijalne greške više nitko neće moći ispraviti.

Šefovi Wayma, nakon toliko mjeseci testiranja tijekom kojih, očito, nisu imali nikakvih (većih) problema s računalima-vozačima, odlučili su korisnicima ponuditi vožnju u potpuno autonomnom automobilu. Kada korisnici pozovu Waymov automobil dobit će obavijest da u njemu neće biti vozača, kao i upute što mogu očekivati od takve vožnje. Osim što će putnici imali "automobil samo za sebe", iz Wayma su im poručili da im je u slučaju nekih problema u vozilu dostupna tipka putem koje mogu kontaktirati agenta Wayma, što također mogu napraviti i iz aplikacije.

Ono što još nije poznato jest kada će ovaj potpuno autonomni program početi, odnosno od kada će u Phoenixu ljude prevoziti automobili na čijim prednjim sjedištima nitko neće sjediti ni upravljati vozilom, no jasno je kako se na to neće puno čekati.

Autonomni automobil Made in China: Autonomni automobili već za 2 godine počinju osvajati međunarodna tržišta

Jedan od gradova u kojem Waymo razmišlja uvesti autonomni taksi-servis je i Los Angeles te su automobili počeli s mapiranjem dijelova LA-a. Njihova vozila prvo će neko vrijeme istraživati kako se "tehnologija može uklopiti u dinamično transportno okruženje" grada i naknadno donijeti odluku hoće li početi s taksi-servisom i u Los Angelesu.

Izvor: 9to5Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti