Ovo je startup čija je vrijednost u najkraćem roku dosegla milijardu dolara!

Bird je kompanija koja je osnovana u rujnu 2017. te njeni električni romobili osvajaju Ameriku – vrijednost ove kompanije u manje od godinu dana već je dosegla milijardu, a neki pretpostavljaju čak i dvije milijarde dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2018. / 14:07

Birdov romobil (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedan od velikih trendova koji je u posljednje vrijeme osvojio SAD su električni romobili koji su se za mnoge pokazali kao odlično prijevozno sredstvo od mjesta na kojem su parkirali automobil pa do posla, škole, restorana i slično. Ovaj oblik prijevoznog sredstva sve je popularniji i u Hrvatskoj te na ulicama Lijepe naše također možemo vidjeti ljudi koji prometne gužve izbjegavaju laganom vožnjom električnim romobilima.

U SAD-u nije toliko popularno posjedovanje koliko iznajmljivanje romobila – korisnici putem mobilne aplikacije pronađu najbliži romobil, otključaju ga i s istom aplikacijom plate njegovo korištenje (dolar za samo korištenje i 15 centi za svaku prijeđenu milju).

Nakon prosvjeda građana San Francisca kojima su električni romobili bez ikakvih dozvola zakrčili pločnike (romobile mogu ostaviti gdje god žele, nema nekakvih posebnih obilježenih mjesta na koje bi ih se trebalo ostaviti), ovaj je grad raspisao natječaj za pružanje usluge iznajmljivanja električnih romobila, a o kako velikom biznisu se radi najbolje pokazuje podatak da su se za dozvolu javili i Uber i Lyft.

Romobil (Foto: AFP) (Foto: Afp)

No, kada je riječ o ovakvom obliku prijevoza, odnosno servisa za iznajmljivanje električnih romobila, jedna kompanija dominira tržištem – startup Bird koji je nedavno postao kompanija čija je vrijednost u najkraćem roku dosegla vrijednost od milijardu dolara.

Ova kompanija osnovana je prije manje od godine dana, u rujnu 2017. godine – već u ožujku nakon prve runde investiranja od 100 milijuna dolara njena vrijednost procijenjena je na 400 milijuna dolara, dok se s novom investicijom u svibnju od 150 milijuna dolara vrijednost povećala na 1 milijardu dolara.

U novom krugu investiranja očekuje se kako će vrijednost Birda iznositi 2 milijarde dolara (prema Quartzu, neke su kompanije već uložile novac prema vrijednosti od 2 milijarde dolara) te je brzina kojom se penje vrijednost ove kompanije je nevjerojatna, no pitanje je kako će se situacija s Birdom kretati u budućnosti jer na tržište električnih romobila dolaze veliki igrači poput Ubera i Lyfta.

Do sada kompanija koja je najbrže dosegla vrijednost od milijardu dolara bila je kompanija za 3D printanje Desktop Metal kojoj je od osnutka do vrijednosti od milijardu dolara trebalo više od godinu i pol dana.

Izvor: Quartz
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti