Ovo je znak za uzbunu: Recite zbogom privatnosti

Ideja distribucije malwarea putem bespilotnih letjelica nova je opasnost koja korisnicima prijeti iz zraka pa bi dronovi ljude, bez njihovog znanja, mogli fotografirati, prisluškivati i zaraziti njihova računala i mobilne uređaje s malwareom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.07.2015. / 10:56

Ovo je znak za uzbunu: Recite zbogom privatnosti

Brojnim opasnostima koje nam prijete od bespilotnih letjelica (mogu nas snimati i špijunirati, prenositi drogu i oružje, ometati u gašenju požara itd.) treba dodati još jednu veliku potencijalnu opasnost – u budućnosti bi se putem dronova mogao širiti malware. O korištenju dronova za širenje malwarea i špijunskih programa razgovarali su zaposlenici kompanije Hacking Team i Boeingove podružnice Insitu specijalizirane za razvoj bespilotnih letjelica, o čemu smo saznali nakon što su se u javnosti pojavili mailovi koje su ove kompanije razmjenjivale. Prema The Registeru, Insitu (koji je poznat po svojim dronovima za nadzor) bi bespilotne letjelice opremio s uređajem Hacking Teama koji bi se koristio za hakiranje, odnosno ubacivanje malwarea iz zraka. Oni su razgovarali o uređaju čije bi mete bile samo osobe koje koriste računala povezana s nesigurnim, odnosno otvorenim WiFi mrežama (u kafićima, mjestima javnog prijevoza i slično), a jasno je koliko bi ovakvi uređaji mogli izazvati štete ako padnu u krive ruke.

Ometaju gašenje požara: Kanaderi prizemljeni zbog dronova

Trenutno nema informacija o tome jesu li ove kompanije već krenule u razvoj ovakvih dronova, a nije poznato niti tko bi mogao biti njihov potencijalni naručitelj. 'Distribucija' malwarea iz zraka – pogotovo ako takvim dronovima upravljaju kriminalci, sigurno je znak za uzbunu jer, u budućnosti, kada vidite bespilotnu letjelicu iznad vas, ona će vas ne samo moći fotografirati i prisluškivati (bez vašeg znanja), već i možda pokušati zaraziti vaše računalo ili telefon s malwareom.

Taktika korištenja dronova i softvera, podsjećaju na The Registeru, već je primijenjena prilikom hvatanja šefa meksičkog kartela Los Zetas koji je prije dvije godine uhićen korištenjem bespilotnih letjelica, spywarea i praćenja putem GPS-a. Meksička vlada tada je koristila FinFinisher softver za špijuniranje kompanije Gamma International, no nije poznato jesu li taj softver na njegova računala ubacili putem bespilotne letjelice ili na nekih drugi način. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti