Ovo malo morsko biće moglo bi biti ključno u borbi protiv jednog od najtežih oblika melanoma

Stručnjaci bi željeli istražiti ima li spoj hobotnice kaurne potencijal kada su posrijedi ostalih karcinomi s mutiranim genom BRAF, uključujući rak prostate, debelog crijeva i karcinom pluća nemalih stanica.

Hina | 27.10.2022. / 12:42

Hobotnica kaurna (Foto: Julian Finn/Wikipedia)

 Autohtona vrsta australske hobotnice mogla bi biti ključ u borbi protiv jednog od najtežih oblika melanoma, ustanovili su australski istraživači.

Međunarodnom studijom otkriveni su rani dokazi o tomu da spoj iz otrova hobotnice kaurne (Octopus kaurna), može znatno usporiti razvoj raka.

Istraživači su otkrili i da bi taj otrov mogao pomoći u borbi protiv otpornosti na lijekove u pacijenata s melanomom s mutiranim BRAF-om, koji čini otprilike polovicu svih slučajeva melanoma.

Hobotnica, ilustracija U more kod Splita pušteno stotine tisuća hobotnica, za to postoji dobar razlog

Uz stručno vodstvo znanstvenice Marije Ikonomopoulou, testirana su svojstva niza sintetski reproduciranih spojeva otrova u borbi protiv tumora.

Proučavali smo spojeve otrova dobivene od raznih morskih životinja te smo ustanovili da se peptid australske hobotnice kaurne isticao sposobnošću da sigurno i učinkovito cilja na stanice melanoma mutirane genom BRAF u pretkliničkim modelima, rekla je, dodavši kako se ona i kolega nadaju da će pružiti temelj za visoko ciljano i manje toksično liječenje raka.

Još je vrlo rano za više informacija, no ovakva otkrića daju nam nadu da bi se ovaj peptid hobotnice mogao razviti u ciljani tretman protiv raka koji se može sigurno i učinkovito primijeniti čak i u vrlo visokim dozama, rekla je Ikonomopoulou.

Znanstvenica ističe da brojni pacijenti ne reagiraju dobro na postojeće načine liječenja melanoma s mutiranim genom BRAF.

Upravljanje snovima (Foto: Thinkstock) Znanstvenici otkrivaju tajne sna uz neobičnog pomagača iz životinjskog svijeta

Premda su ciljane terapije i imunoterapija poboljšali krajnji ishod, tekući problem s toksičnošću lijekova i rezistencijom na njih ometaju sveukupan uspjeh u borbi protiv raka, rekla je.

Bez sumnje, potrebno je provesti dodatna istraživanja, no naša studija pokazuje da ovaj spoj otrova hobotnice ima snažan terapeutski potencijal.

Stručnjaci bi željeli istražiti ima li spoj hobotnice kaurne potencijal kada su posrijedi ostalih karcinomi s mutiranim genom BRAF, uključujući rak prostate, debelog crijeva i karcinom pluća nemalih stanica.

Studija je objavljena u listopadskom broju časopisa British Journal of Pharmacology.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti