Zanimljiv eksperiment splitskih znanstvenika i ribolovaca: Je li moguće povećati broj hobotnica u Jadranu poribljavanjem?

Znanstvenici se nadaju da će se puštene hobotnice u sljedećih godinu dana nastaniti u široj okolici Splita i postati dio divlje populacije, a to bi dokazalo i da je njihov eksperiment uspio.

Martina Čizmić | 18.07.2022. / 13:52

Hobotnica, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo udružili su snage s pomalo neobičnim partnerom - Hrvatskim savezom za športski ribolov na moru, i počeli istraživanje kojim žele provjeriti je li moguće uzgojiti hobotnice u ranom razvojnom stadiju u zatočeništvu i potom tih pustiti u more kako bi se povećao broj njihovih jedinki u divljini.

Naime, posljednjih godina opada broj jedinki hobotnica u Jadranu zbog intenzivnog izlova, a to se negativno odražava ne samo na njihovu populaciju već i na cijeli ekosustav. Broj hobotnica mogao bi se oporaviti ako se smanji potražnja za njezinim mesom ili strogo kontrolira izlov. No, kako je to teško izvedivo, znanstvenici su pokrenuli projekt kojim žele definirati tehničko-tehnološki model uzgoja koji bi dao najbolje rezultate prilikom poribljavanja.

Kako javlja morski.hr, prvi korak je puštanje više stotina tisuća jedinki ličinki hobotnice, koje će znanstvenici pratiti tijekom sljedećih godinu dana. Radi se zapravo o ponavljanju preliminarnog istraživanja koje je počelo u ljeto 2019. godine, a prekinuto je zbog pandemije bolesti COVID-19.

Upravljanje snovima (Foto: Thinkstock) Znanstvenici otkrivaju tajne sna uz neobičnog pomagača iz životinjskog svijeta

Dr. Leon Grubišić, voditelj Laboratorija za akvakulturu splitskog Instituta, pojasnio je da se ove godine nadaju dobiti preciznije rezultate. Dodao je kako su prije početka istraživanja proveli procjenu stanja naselja hobotnica na tom području. Roditeljske hobotnice jaja liježu u kontroliranim uvjetima, a ličinke hobotnica razvijaju se do određene faze, nakon čega se puštaju u more.

Kako nije moguće staviti vidljivu oznaku na hobotnice kojom bi ih se moglo prepoznati godinu dana od puštanja, izvršili smo genotipizaciju roditelja i paraličinki hobotnica mikrosatelitnim biljezima. Uzorkovanjem biološkog materijala divljih jedinki i analizom DNK-a možemo utvrditi roditeljsku vezu s hobotnicama iz naših bazena, pojasnila je za morski.hr dr. Tanja Šegvić Bubić, viša znanstvena suradnica u Laboratoriju za Akvakulturu.

Upravo tu u prvi plan dolazi suradnja s ribolovcima sa splitskog područja. Naime, iz Instituta pozivaju ribolovce da im se jave prije nego što krenu u ribolov da bi dobili upute kako uzorkovati vrlo mali komadić hobotnice koju su ulovili i tako znanstvenicima osigurali uzorak za DNK analizu.

Znanstvenici se nadaju da će se puštene hobotnice u sljedećih godinu dana nastaniti u široj okolici Splita i postati dio divlje populacije, a to bi dokazalo i da je njihov eksperiment uspio.

Izvor: Morski.hr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti