Ovo su četiri mlade znanstvenice, dobitnice priznanja "Za žene u znanosti": Nagrađene su za svoj trud, rad i iznimnost

Kroz „Za žene u znanosti“ od 2006. godine do sad je nagrađeno 70 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Martina Čizmić | 10.05.2024. / 08:00

mag. biotech. in med. Valentina Štimac, mag. phys. Ana Erceg, dr. med. Petra Radić, mag. biol. mol. Maja Šetinc (Foto: L'Oreal-UNESCO)

Ovogodišnje dobitnice priznanja Nacionalnog programa L'Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“ su Ana Erceg (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Petra Radić (Klinika za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice), Maja Šetinc (Institut za antropologiju u Zagrebu) i Valentina Štimac (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu).

L'Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 18. godinu zaredom nagradili su četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, pojedinačnim priznanjima u vrijednosti od 5.000 eura. Svečana dodjela priznanja po prvi put je održana pod krovom najstarije hrvatske kazališne ustanove - Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nacionalni program „Za žene u znanosti“ u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija jedinstven je po propozicijama i kriterijima. Velika mi je čast i zadovoljstvo biti predsjednikom Izbornog povjerenstva kojeg čine renomirani znanstvenici iz različitih područja. Zahtjevan zadatak odabira četiriju dobitnica izvršen je prema najstrožim međunarodnim kriterijima za izbor u znanstvena znanja. Ova nagrada stekla je veliki ugled u hrvatskoj znanstvenoj zajednici. Dvije trećine studenata u Hrvatskoj su sada žene, a preko 50 posto doktorata znanosti dobivaju žene. Međutim, usprkos tome žene su još uvijek manje uključene u znanstvenoistraživačkim projektima i u tijelima gdje se donose strateške odluke. Ova nagrada ima važnu simboličku ulogu jer su nagrađene važne kao uzor, poticaj i poruka o promjenama tradicionalnih predrasuda o ženskim sklonostima za neka zanimanja. To je osobito važno zato što mi još nismo svjesni koliko znanost i obrazovanje utječu na razvoj cjelokupnog društva. Osim velike čestitke dobitnicama, također bih čestitao njihovim obiteljima, mentorima i institucijama u kojima rade, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva Programa.

Izborno povjerenstvo predvođeno upravo akademikom Zvonkom Kusićem i cijenjenim članovima hrvatske akademske zajednice akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, dr. sc. Katicom Biljaković, prof. dr. sc. Maricom Ivanković, prof. dr. sc. Leandrom Vranješ Markić i prof. dr. sc. Zrinkom Ljubešić te novim članom akademikom Goranom Durnom, odabralo je ovogodišnje dobitnice priznanja među 60 pristiglih prijava.

Izuzetna mi je čast sudjelovati u dvostrukom slavlju, slavimo naše nove dobitnice priznanja ali i punoljetnost Nacionalnog programa L'Oréal - UNESCO „Za žene u znanosti“. Zajedno s našim partnerom, Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija te svim dosadašnjim članovima Povjerenstva, odajemo priznanje iznimnim mladim znanstvenicama. Danas je više nego jasno da žene u znanosti doprinose razvoju novih znanja, te se bave globalnim izazovima kao što su klimatske promjene, zdravlje, održivi razvoj ali i temama poput istraživanja svemira, što upravo pokazuju današnje i dosadašnje dobitnice priznanja, naglasila je prilikom dodjele priznanja Irena Šarić Dombaj, članica Uprave i direktorica korporativnih komunikacija L’Oréal Adria Balkan.

Jedna od četiri ovogodišnje dobitnice priznanje je i mag. biotech. in med. Valentina Štimac, a ovom prilikom je poručila: Velika mi je čast biti jedna od dobitnica ovog priznanja koje sam dobila za svoj znanstveni rad, ali i za sav uloženi trud proteklih godina. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez obitelji, mentorice, kolega i prijatelja te ovim putem želim istaknuti kako je priznanje i rezultat podrške onih koji su vjerovali u mene. U svome radu bavim se proučavanjem različitih mehanizama tijekom diobe stanice koji, ukoliko ne funkcioniraju pravilno, mogu voditi nastanku malignih promjena. Stoga mi je jako drago da je Povjerenstvo prepoznalo važnost ovakvog istraživanja za cjelokupnu znanost. Priznanje mi je veliki poticaj za daljnje znanstveno usavršavanje i dokaz da se trud na kraju dana prepoznaje te ovim putem želim potaknuti sve mlade znanstvenice da vjeruju u sebe i u ono što rade. Ovaj uspjeh inspiracija je da nastavim s istim entuzijazmom u budućim istraživanjima.

Kroz Nacionalni program L'Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti“ od 2006. godine do sada je nagrađeno 70 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Program predstavlja priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i rad te ističe važnost žena u znanosti i društvu, a ujedno ih ohrabruje i potiče da nastave karijeru u znanosti. Ovo dugotrajno partnerstvo između multinacionalne korporacije kao što je L’Oréal i organizacije Ujedinjenih naroda iz godine u godinu okuplja sve veći broj izvanrednih mladih znanstvenica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti