Ovo su najbolji telefoni koje očekujemo u prvoj polovici godine

Internetom kruže brojne glasine oko novih modela pametnih telefona koje možemo očekivati tijekom prve polovice godine, a ovo su neki od najboljih modela koji će obilježiti mobilno tržište

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.02.2018. / 17:04

OnePlus 5T (Foto: OnePlus) (Foto: OnePlus)

Ostalo je još malo više od dva tjedna do početka najvećeg mobilnog sajma (Mobile World Congress – MWC) na svijetu koji se tradicionalno održava u Barceloni. Kao i svake godine, na MWC-u možemo očekivati brojne nove modele pametnih telefona, tableta i nosivih uređaja, a ove godine najveća zvijezda sajma bit će Samsung i nova dva modela iz Galaxy S serije koje će predstaviti na konferenciji 25. veljače. Dok će Samsung svoje najjače adute predstaviti u Barceloni, većina drugih kompanija odlučila se ipak malo sačekati i top modele svojih telefona predstaviti malo kasnije, na posebnim konferencijama.

Na temelju dosadašnjih glasina, napravili smo popis nekih od najboljih telefona koje će mobilne kompanije predstaviti u prvoj polovici ove godine, dok druga polovica godine tradicionalno pripada Appleu i novim modelima iPhonea, novoj generaciji Samsungovog Notea te Googleu i njegovim pametnim telefonima iz Pixel serije.

Galaxy S9/S9 Plus – dva nova modela iz Samsungove Galaxy S serije vjerojatno su najiščekivaniji Androidi ove godine. Iz Samsunga, naravno, nema nikakvih službenih informacija, no do sada objavljene glasine kažu kako možemo očekivati hardverski snažne telefona na kojima će posebna pažnja biti posvećena kameri. Galaxy S9 trebao bi imati ekran dijagonale 5,8 inča, dok će model S9+ imati 6,2 inčni ekran, oba će pokretati Qualcommov Snapdragon 845, odnosno Samsungov Exynos 9810 procesor – manji model imat će 4GB RAM-a i 64GB prostora za pohranu podataka, dok će S9+ imati 6GB memorije i 128GB prostora za pohranu podataka. Također, veći Galaxy imat će dvije 12MP kamere sa stražnje strane, dok će manji model imati jednu 12MP kameru, a s prednje strane oba uređaja imat će 8MP kameru za fotografiranje selfija. Nova generacija Galaxy S modela, čini se, neće donijeti nikakvu revoluciju, no uz još snažniji hardver i još bolje kamere možemo očekivati veliku potražnju i veliku prodaju.

Nokia 9 – u HMD Globalu mogu biti iznimno zadovoljni s godinom koja je iza njih i u kojoj su počeli s prodajom pametnih telefona s kojima su oživjeli Nokijin brand te su tijekom 12 mjeseci prodali oko 10 milijuna telefona pretežno iz srednje i niže kategorije. Sada je vrijeme za pravu stvar, smartphone s kojim će napasti najveće mobilne kompanije i čije predstavljanje očekujemo tijekom MWC-a. Nokijina devetka trebala bi imati 5,5 inčni OLED ekran, radit će na Snapdragonu 845, imat će 128GB memorije te dvije stražnje kamere rezolucije 12MP. Operativni sustav bit će, naravno, Android.

Sony Xperia XZ Pro – glasine koje kruže među IT novinarima u posljednje vrijeme govore kako će Sony u Barceloni predstaviti novi model Xperije koji će, u skladu sa standardima, imati veliki 5,7 inčni 4K OLED ekran bez rubova i dvije kamere rezolucije 18 i 12MP. Pokretat će ga Snapdragon 845, a od ostalih opcija treba izdvojiti 6GB RAM-a i 128GB memorije.

OnePlus 5T (Foto: OnePlus) (Foto: OnePlus)

Huawei P20 – nova generacija Huaweijevih P uređaja (P20, P20 Plus i P20 Lite) trebala bi biti zaista nešto posebno – najjači model navodno će imati tri stražnje ukupne rezolucije 40MP s peterostrukim hibridnim zumom (optički i digitalni), dok će s prednje strane biti smještena 24MP kamera za selfije, a na razvoju svih kamera Huawei je surađivao s Leicom. Najveći model imat će 6 inčni ekran i pokretat će ga Kirin 970 procesor, a sve službene informacije o ovim telefonima saznat ćemo na konferenciji krajem ožujka.

One Plus 6 – šef OnePlusa Pete Lau nedavno je najavio kako njihov novi top model možemo očekivati tijekom drugog kvartala – iako nema nekih konkretnijih detalja o modelu OnePlus 6, osim što će raditi na Snapdragonu 845, na temelju prijašnjih modela jasno je kako možemo očekivati snažan hardver i pristupačniju cijenu u odnosu na konkurente. Također, jedan novitet o kojem se govori jest i senzor otisaka prstiju koji će biti implementiran u ekran, što je opcija koju u budućnosti možemo očekivati na velikom broju top modela smartphonea.

iPhone SE 2 – još nije poznato hoće li Apple zaista predstaviti novi model 4 inčnog telefona, no ako ga predstavi, to bi trebalo biti tijekom svibnja ili lipnja. Novi model najmanjeg iPhonea ne bi trebao donijeti nikakve revolucionarne novitete – sigurno bi imao bolji procesor i grafiku te se najzanimljivija informacija vezana uz ovaj smartphone ne odnosi na hardver, već na cijenu koja bi, navodno, trebala biti nešto niža u odnosu na aktualni model.

OnePlus 5T (Foto: OnePlus) (Foto: OnePlus)

LG G7 – LG-jev smartphone trebao bi donijeti većinu naprednih opcija koje danas očekujemo od top modela pametnih telefona poput velikog i zakrivljenog OLED ekrana, posljednje generacije Snapdragona te, vjerojatno, dvije stražnje kamere.

Koje bi nadolazeće modele vi dodali ovom popisu?
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti