Ovo su najveće razlike između PC-a i Macova

Brojne su razlike između Appleovih Macova i računala koja rade na Windowsima – pogledajte u čemu se najviše razlikuju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.12.2014. / 11:34

Ovo su najveće razlike između PC-a i Macova

Iako tržištem u potpunosti dominiraju računala koja rade na Microsoftovim Windowsima, Appleovi Macovi posljednjih su godina sve popularniji među korisnicima. Kakva je razlika između ovih računala Apple je godinama pokazivao u šaljivim 'I'm Mac, I'm PC' reklamama, a za sve korisnike koji razmišljaju o kupovini novog računala i ne mogu se odlučiti hoće li kupiti PC ili Mac, na Business Insideru objavili su koje su to najveće razlike između računala koje pokreće Appleov operativni sustav i računala koja rade na Windowsima.

Dizajn – u Apple se uvijek hvale fantastičnim dizajnom te posvećuju veliku pažnju detaljima – čak je i unutrašnjost njihovih uređaja pažljivo i prekrasno dizajnirana. Računala koja rade na Windowsima ovise o kompanijama koje ih proizvode, no ona najčešće nisu toliko atraktivna kao Macovi.

Appleova računala su skuplja – ako usporedimo PC-e i Macove koji imaju sličan hardver, Appleova računala najčešće su dosta skuplja u odnosu na računala koja rade na Windowsima. Iako je cijena nekih naprednih prijenosnika koji rade na Windowsima nekad i skuplja od MacBooka Air ili Pro, za razliku od Macova, na tržištu postoje brojni modeli kvalitetnih i puno jeftinijih PC-a.

Računala koja rade na Windowsima bolja su za video igre – vlasnici PC-a nisu ograničeni s hardverom te u svoja računala mogu ugrađivati snažne procesore i grafičke kartice, zbog čega su puno bolja za igranje video igara u odnosu na Macove, a oni koji žele Mac s vrhunskim hardverom morat će platiti puno novaca.

Macovi su sigurniji od virusa i malwarea – iako Appleova računala nisu u potpunosti sigurna, opasnost od raznih virusa i malwarea puno je manja u odnosu na računala koja rade na Microsoftovom operativnom sustavu. Ipak, iz sigurnosne kompanije AVG napominju kako je u posljednje vrijeme zabilježen porast virusa i malwarea dizajniranih upravo za Macove te se očekuje da će se njihov broj s godinama povećavati.

Operativni sustavi izgledaju drugačije – Windows 8.1 i posljednja verzija Appleovog OS X operativnog sustava izgledaju prilično drugačije te je potrebno određeno razdoblje navikavanja za one koji s Windowsa prelaze na Macove i OS X.

Veliki izbor proizvođača PC-a – korisnici koji kupuju Appleova računala prilično su ograničeni s izborom računala koje namjeravaju kupiti, dok oni koji namjeravaju kupiti stolno ili prijenosno računala s Windowsima imaju jako veliki izbor. Veliki je broj proizvođača PC računala, a i svi proizvođači imaju jako veliku ponudu – od jeftinijih modela namijenjenih surfanju pa do skupih gamerskih zvijeri.

Neka Windows računala imaju ekrane osjetljive na dodir – s obzirom da je 'osmica' prilagođena ekranima osjetljivim na dodir, neka PC računala imaju i takve ekrane osjetljive na dodir. U posljednje vrijeme neke glasine govore kako i Apple priprema takav prijenosnik, no iz ove kompanije još nema nikakvih službenih informacija te trenutno ne postoji njihovo računalo s ekranom osjetljivim na dodir.

Windowsi rade i na tabletima – Windows 8.1 dostupan je i na računalima i na tabletima, dok je Appleov OS X dostupan samo na prijenosnim i stolnim računalima (iPhone i iPad rade na iOS operativnom sustavu).

Drugačije kratice na tipkovnici – za neke akcije (poput upisivanja znaka '@' ili print screena) različite su kratice na tipkovnici na Macovima i PC računalima. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti