Ovo su neki od najskupljih prijenosnika u povijesti: Neki su poput umjetničkih djela s cijenom od koje boli glava

Kod ovakvog tipa prijenosnika, njihove su performanse najmanje važne i nitko ih neće kupiti zbog vrste procesora ili grafičke kartice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.08.2023. / 08:00

Dijamant (Foto: Getty Images)

Pri kupovini prijenosnih računala svi imamo neke prioritete. Za neke je to veličina i rezolucija ekrana, većini je najbitniji procesor, za one koji puno tipkaju važna je što bolja tipkovnica, dok gameri imaju svoje zahtjeve. Za dio kupaca, onaj mali dio s debelim novčanicima koji novac voli trošiti na luksuzne stvari koje će im stajati na policama ili će se s njima hvaliti svojim bogatim prijateljima, specifikacije prijenosnika najmanje su bitne. Njima je bitno da je računalo luksuzno, da ima zlata ili dijamanata te da je, naravno, skupo.

Na mreži možemo pronaći različite modele takvih luksuznih prijenosnika, a na Slash Gearu napravili su popis najskupljih računala koja su se do sada pojavila na tržištu. Ovo je, prema tom popisu, pet najskupljih modela.

MJ Swarovski and Diamond Studded Notebook

MJ Swarovski and Diamond Studded Notebook (Foto: MJ777)

Ako kupujete prijenosno računalo koje u imenu ima riječ Swarovski, možemo pretpostaviti dvije stvari. Prvo, računalo je jako skupo i drugo, njegove specifikacije nisu toliko bitne jer je riječ o uređaju namijenjenom prvenstveno pokazivanju. U slučaju MJ-ova modela Swarovski and Diamond Studded Notebook, njegovi vlasnici mogu samo pokazati koliko su - bogati. Na Slash Gearu kažu kako je ovo najskuplji laptop u povijesti za koji je netko platio čak 3,5 milijuna dolara.

Umjesto informacija o dijagonali ekrana i snazi procesora, za ovaj laptop vrijede neka druga pravila pa tako u prvom planu treba izdvojiti kućište optočeno crnim i bijelim dijamantima koje je ukrašeno zlatom. Isporučuje se s dizajnerskom torbicom i zlatnim mišem. Iz MJ-a kažu kako na svojim verzijama prijenosnika mogu, po željama kupaca, prilagoditi svaki njegov dio, što se, naravno, dodatno plaća.

Iako vaša odluka o kupovini ovog ili nekog drugog dizajnersko-luksuznog prijenosnika MJ-a neće ovisiti o isporuci, treba naglasiti kako je ona - besplatna.

Najopasniji laptop na svijetu

Samsungov laptop (Foto: Guo O Dong)

Samsungov prijenosnik star 13 godina nazvan je "The Persistence of Chaos”, odnosno postojanost kaosa i u potpunosti se razlikuje od uređaja s ove liste. Prijenosnik nema napredan hardver, dolazi sa zastarjelim dizajnom te nije optočen zlatom niti dijamantima, no ono što ga razlikuje od ostalih prijenosnika i zbog čega je prodan za 1,345 milijuna dolara jest softver pohranjen na njemu. Točnije maliciozni softver i virusi. Naime, na ovom se laptopu nalazi čak 6 vrsta malwarea ( WannaCry, BlackEnergy, ILOVEYOU, MyDoom, SoBig i DarkTequila) koji su izazvali globalnu štetu od skoro 100 milijuna dolara pa nije čudo što je prozvan najopasnijim laptopom na svijetu.

The Luvaglio - laptop težak 1 milijun dolara

S obzirom na to da niti jedan hardver ne može opravdati cijenu od milijun dolara, jasno je kako je ovo jedan od uređaja iz luksuzne kategorije. Cijeli je projekt, naglašavaju na Slash Gearu, obavijen velom tajne i puno toga nije poznato o njemu. Od stvari koje jesu poznate treba spomenuti specifikacije koje su za 2013. bile prilično napredne (17-inčni LED ekran, SSD i Blu-ray), a laptop je presvučen rijetkim metalima i kožom, a kao tipka za uključivanje i skener otisak prstiju koristi se “dijamant rijetke boje”.

MacBook Air SUPREME PLATINUM Edition

Luksuzni Mac (Foto: Stuarthughes.com)

Ovo je jedino Appleovo računalo na listi te, naravno, nije riječ o nekom običnom Macu. Ovaj prijenosnik potpisuje dizajner Stuart Hughes, a njegovo je kućište izliveno od čvrste platine težine čak oko 7 kg. Na službenim stranicama stoji kako je to vrhunski prijenosnik koji spaja “suptilnu ljepotu i eleganciju platine, a oboje je rezultiralo izvrsnim umjetničkim djelom”. A ta vrhunska umjetnost stoji pola milijuna dolara te je napravljeno samo pet ovakvih modela.

Tulip E-Go Diamond Notebook

Kada se pojavio u prodaji davne 2006. godine, ovaj je laptop stajao 350 tisuća dolara. Imao je 12,1-inčni ekran, pokretao ga je AMD-ov Turion procesor te je imao za ono vrijeme standardnu CD i DVD pržilicu. Imao je i neke zanimljive i jedinstvene opcije poput mogućnosti promjene futrola kućišta te opciju reprodukcije glazbe bez pokretanja Windowsa, no naravno da sve to nema veze s njegovom cijenom. Ona je takva zbog 470 dijamanata koji se nalaze na kućištu te zbog nekih zlatnih detalja na njemu.

Izvor: Slash Gear

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti