Pad prodaje procesora osobnih računala

Radi sve veće proizvodnje tablet i smartphone uređaja, prodaja mikroprocesora za osobna računala bilježi pad u odnosnu na proteklu godinu.

Zimo Zimo Zimo | 24.02.2011. / 08:57

Pad prodaje procesora osobnih računala

Radi sve veće proizvodnje tablet i smartphone uređaja, prodaja mikroprocesora za osobna računala bilježi pad u odnosnu na proteklu godinu.

IDC, tvrtka koja se bavi istraživanjem tržišta, istaknula je kako su PC mikroprocesori -- mozak svakog računala, zabilježili pad od 0.04% u trećem kvartalu, te 0.21% manje u odnosu na prošlu godinu.

Ovaj pad prodaje mikroprocesora za PC jasno daje do znanja kako mikroprocesori za tablete uzimaju sve veći udio na tržištu, i to se može zahvaliti popularnosti Appleovom iPadu koji je prodan u više od 15 milijuna primjeraka.

Osvrnemo li se na cijelu proteklu godinu, ukupni broj isporučenih mikroprocesora povećao se za 17.1 posto, dok su prihodi narasli za 26.7 posto (36.3 milijarde dolara).

Kako ističe Shane Rau, analitičar iz IDC-a, četvrti kvartal je bio slab i nije bio uobičajen glede broja isporuke, no ispalo je da je prva polovica prošle godine bila bolja u odnosu na drugu polovicu.

Sve u svemu pogledamo li ukupno 2010. godinu, jasno je da je nadolazeći prelazak na mobilne procesore doveo do ukupnog povećanja prosječne prodajne cijene procesora.

Ukupni broj prodanih mikroprocesora narastao je 8% uz visinu cijene one iz 2008. Procesori za prijenosna računala narasli su 26.2% prošle godine, dok Intelove (x86) serverske jedinice su porasle 28.1%. Prodaja procesora za stolna računala rasla je samo 6.2%.

Mobilni PC procesori drže ukupno 54.1 posto tržišta za 2010, što je nešto više nego godinu ranije kada je taj udio bio 50.2%. Sve su ovo dokazi velikog porasta isporuke mobilnih uređaja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti