Osnivač Oculusa poručio na Twitteru: Uz naprednu tehnologiju američki vojnici postat će nepobjedivi

Vrijednost kompanije Anduril Technologies Palmera Luckeya porasla je na čak 4,6 milijardi dolara, a on je na Twitteru najavio da pripremaju velike stvari.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.06.2021. / 12:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Palmer Luckey prošlog desetljeća osnovao je Oculus, VR kompaniju koja je privukla pažnju Zuckerberga i Facebooka pa su je 2014. preuzeli za čak 2 milijarde dolara. Luckey je ostao u Facebooku, no zbog njegovih političkih stavova i donacija tri godine poslije toga napustio je kompaniju i krenuo u novi poduzetnički pothvat.

Slika nije dostupna Presudio mu skandal s Hillary Clinton? 'VR revolucionar' napušta Facebook

Osnovao je kompaniju Anduril Technologies za razvoj tehnoloških rješenja za obrambenu i vojnu industriju čija se vrijednost nakon nove investicije popela na čak 4,6 milijardi dolara. Kompanija svoje usluge već pruža na granicama SAD-a, gdje njihova tehnologija bazirana na umjetnoj inteligenciji, uz pomoć senzora i kamera, prati sve sumnjive događaje i kretnje oko granica. Iz kompanije kažu kako se ta ista AI platforma nazvana Lattice može koristiti i na drugim mjestima, poput vojnih baza gdje može pomoći u otkrivanju ljudi, vozila i npr. dronova.


Prilikom objave o novoj investiciji koja je teška 450 milijuna dolara, Lucky je objavio zanimljiv tvit u kojem je objasnio što će napraviti s friškim kapitalom. Naime, napisao je kako će ga iskoristiti za pretvaranje savezničkih i američkih vojnika i ratnika u nepobjedive “tehnomancere” koji će imati moć autonomnih sustava. Naglasio je da će ono što pripremaju sve oduševiti, a iako nije bio konkretan, možemo pretpostaviti da se radi o nekoj naprednoj vojnoj tehnologiji. Inače, izraz “tehnomancer” koristi se u videoigrama i SF-u i njime se opisuju osobe koje imaju nekakve magične ili nadnaravne sposobnosti koje im je omogućila tehnologija.

 

Slika nije dostupna Presudio mu skandal s Hillary Clinton? 'VR revolucionar' napušta Facebook

Trebat ćemo sačekati još neko vrijeme kako bismo saznali o čemu se radi i kakve će to nove sposobnosti tehnologija omogućiti američkim vojnicima. Elad Gil, koji je predvodio financiranje Andurila, prilikom objave o investiciji komentirao je kako svijet nije spreman za rastući broj prijetnji s kojima se suočavamo te da bi nam kompanije poput Andurila, sa svojim mrežama senzora, dronova, tornjeva i moćnog softvera, trebale pomoći u učinkovitom odgovoru na te prijetnje.

Pri tome nije mislio samo na vojne opasnosti, već i na borbu protiv krijumčarenja ljudi, požara, zaštitu kritične infrastrukture itd.

Izvor: TechCrunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti