Pametni parking za osobe s invaliditetom podiže kvalitetu života i smanjuje gužve u centru Splita

Pametni parking za osobe s invaliditetom u Splitu prvi je projekt u Hrvatskoj na novoj NB-IoT mreži Hrvatskog Telekoma, koja omogućava razvoj novih IoT rješenja za pametne gradove.

Martina Čizmić | 15.10.2018. / 06:40

Pametni parking u Splitu (Foto: HT) (Foto: HT)

Osobe s invaliditetom u Splitu više neće morati lutati po gradu u potrazi za slobodnim parkirališnim mjestom. Zahvaljujući partnerstvu između Hrvatskog Telekoma i tvrtke Mobilisis implementiran je pametni parking za osobe s invaliditetom. Ovo će pametno rješenje doprinijeti povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom u Splitu i smanjiti gradske gužve u samom centru grada Splita.

Postavljeno je ukupno 12 senzora tvrtke Mobilisis na parkirna mjesta namijenjena osobama s invaliditetom na križanju Ulice Antuna Gustava Matoša i Ulice Zrinsko-frankopanska u Splitu (Stari plac), koji rade na Narrowband IoT mreži Hrvatskog Telekoma. Senzori su povezani s aplikacijom Split parking, putem koje korisnici vide dostupna parkirna mjesta. Sve to doprinosi boljoj kvaliteti prometa u gradu.

Pametni parking nedvojbeno će doprinijeti boljoj kvaliteti života osobama s invaliditetom u Splitu i smanjiti gužve prilikom potrage za slobodnim parkirnim mjestima. Posebno smo ponosni jer je ovo prvi projekt u Hrvatskoj razvijen na našoj novoj Narrowband IoT mreži, prvoj takvoj mreži u regiji. NB-IoT tehnologija nije samo tehnološka inovacija na hrvatskom tržištu, već i platforma koja omogućava potpuno nove poslovne modele, pri čemu se ističu upravo rješenja za pametne gradove, izjavio je Tomislav Kosanović, direktor Odjela za poslovni razvoj i upravljanje partnerima Hrvatskog Telekoma.

Procjene pokazuju da je čak do 30 posto prometa u gradovima uzrokovano vozačima koji traže parkirno mjesto. Zahvaljujući IoT rješenjima koja prikupljaju podatke o zauzetosti te kombinaciji senzora koja omogućuje pouzdana predviđanja zauzetosti parkirnih mjesta u gradu, vozači mogu dobiti te informacije preko smartphone aplikacije. Na taj način pametna rješenja za parkiranje pomažu gradovima smanjiti gužve na cestama i vozačima uštedjeti vrijeme.

Izrazito smo zadovoljni jer je ova nova tehnologija prvi put u Hrvatskoj korištena upravo u Splitu, i to na projektu koji pomaže našim sugrađanima s invaliditetom. Ovaj projekt ide ukorak s našom kampanjom 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' koju smo nedavno pokrenuli, a čiji je cilj osvijestiti građane o nepropisnom parkiranju na mjesta za OSI, kao i olakšati našim sugrađanima s invaliditetom kretanje u prometu i poboljšati im kvalitetu života. Sva mjesta za osobe s invaliditetom na uličnim parkiralištima pod upravljanjem Split parkinga već su pokrivena senzorima, a cilj je ovim projektom pokriti i sva preostala mjesta za osobe s invaliditetom, uključujući i ona koja nisu pod upravljanjem tvrtke, poručio je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Pametni parking u Splitu prvi je IoT projekt realiziran na Narrowband IoT mreži Hrvatskog Telekoma u Hrvatskoj. Mrežu odlikuje odlična rasprostranjenost, niski troškovi, visoka kvaliteta signala te visoka razina sigurnosti i pouzdanosti sukladno globalnim telekomunikacijskim standardima u mobilnim mrežama.

Projekt pametnog parkinga nastavlja se na ostalim mjestima za osobe s invaliditetom u Gradu Splitu, a plan je novu tehnologiju implementirati i na standardnim komercijalnim parkirnim mjestima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti