Pametni satovi mogli bi pomoći znanstvenicima da otkriju rane simptome zaraze koronavirusom

Nisu zamišljeni kao zamjena za medicinske profesionalce, no najnoviji alati i metode koje znanstvenici razvijaju, mogli bi uvelike pomoći u sprječavanju preopterećenosti zdravstvenog sustava.

Branimir Vorša | 16.04.2020. / 17:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nevjerojatna brzina kojom se COVID-19 širi svijetom natjerala je brojne znanstvenike iz različitih područja da pronađu načine kako što brže otkriti simptome te bolesti koju uzrokuje novi koronavirus.

Jedan od problema kod otkrivanja zaraze novim koronavirusom jest i taj da zaraženi ne pokazuju uvijek simptome. Stoga znanstvenici sa Sveučilišta Stanford i tvrtka Fitbit (poznata po pametnoj narukvici/satu pomoću koje korisnik može pratiti sve osonovne tjelesne funkcije) traže način kako otkriti potencijalnu bolest interpretirajući podatke koje ta tehnologija već prati kod korisnika.

Viralne infekcije mogu se sakriti pred golim okom, no one ne mogu prevariti vaše tijelo. Čak ako i sami ne osjećamo simptome, naš imunitet konstantno se bori s tim uljezima. Tu bitku mi ne osjećamo i ne vidimo na prvi pogled, ali njezin učinak na ukupnu biometriju pametni uređaji poput pametnih satova zapravo mogu pratiti.

Znanstvenici sa Stanforda u suradnji s Fitbitom i Institutom Scripps Research provode testiranja koja će povezati podatke koje bilježe pametni satovi i fitness narukvice sa simptomima viralne infekcije.

Teorija kaže da kad je imunološki sustav u borbi, primjerice s viralnom infekcijom, mjerenja vitalnih znakova poput tjelesne temperature i otkucaja srca, bilježe porast. To može biti posebno korisno kod asimptomatskih slučajeva zaraze poput onih koji su pozitivni na COVID-19, ali ne pokazuju simptome zaraze.

Nosivi pametni uređaju dnevno obave i stotine tisuća mjerenja, što ih čini nezamjenjivim izvorom podataka za algoritme koji bi se njima mogli hraniti.

Studija koju predvodi profesor Michael Snyder sa spomentuog američkog sveučilišta, prikuplja podatke iz širokog spektra nosivih pametnih uređaja, uključujući i pomalo čudan pametni prsten.

Povrh toga svega, Fitbit planira podebljati to istraživanje doniranjem 1000 svojih pametnih satova.

Pokažu li se ti algoritmi preciznima, oni i dalje neće zamijeniti profesionalne testove, ali bi korisnike mogli upozoriti da imaju rane simptome zaraze.

Izvor: Slashgear

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti