Pandemijski otpad šteti životu u prirodi

Smeće je predstavljalo problem za okoliš i prije pandemije. I premda su mnogi zbog te moderne zdravstvene pošasti bili primorani više vremena provoditi u svojim domovima, borba s COVID-om nije nužno smanjila pritisak čovjekova konzumerizma na prirodu.

Hina | 31.05.2021. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od jednokratnih zaštitnih maski za lice do gumenih ili plastičnih rukavica, predmeti kojima su se ljudi štitili od koronavirusa mogu biti fatalni za životinje u prirodi.

Auke-Florian Hiemstra iz Nizozemskog centra za bioraznolikosti i Liselotte Rambonnet sa Sveučilišta u Leidenu pokrenuli su projekt u sklopu kojega su zamolili ljude da im šalju fotografije životinja zaglavljenih u rukavice, maske i ostalu zaštitnu opremu.

Potom su dobili fotografije i izvještaje iz cijeloga svijeta, od Brazila do Malezije, što je urednike časopisa Animal Biology Journal potaknulo da objave članak o "novom valu otpada".

I kućni ljubimci, posebno psi, mogu stradati od novog otpada jer često progutaju maske za lice.

Ptice su maske počele koristiti kao materijal za gradnju gnijezda i pritom se mogu zaplesti u njihove gumene vrpce.

Tako sputane ili s plastikom u želucu, mogu oslabjeti, izgladnjeti i uginuti, rekla je Rambonnet.

Otpad koji je nastao kao posljedica COVID-a nova je prijetnja životinjama jer je materijal koji štiti nas za njih štetan, napisali su autori.

Stoga preporučuju ljudima da maske i rukavice odlože u nepoderive i čvrsto zavezane vreće i odlože ih u spremnike otpada koji nije za reciklažu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti