Pazite što govorite Siri i Alexi, mogli bi to upotrijebiti protiv vas na sudu

Pametni uređaji "skrivaju" gomilu vrijednih podataka kojih bi se sigurnosne službe rado dokopale.

Martina Čizmić | 05.06.2019. / 16:34

Amazonovi uređaji (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina žele zakonske promjene koje bi omogućile upotrebu digitalnih podataka s uređaja poput asistenata Siri ili Alexa, ali i uređaja koje potpadaju pod kategoriju „Smart Home“ poput hladnjaka ili TV prijemnika, kao dokazni materijal pred sudom, javljaju mediji grupe Redakcijska mreža Njemačke u srijedu.

Digitalni tragovi su sve važniji elementi pri otkrivanju kapitalnih delikata ili terorističkih komplota, stoji u izvješću o kojem bi trebalo biti razmatrano na konferenciji ministara unutarnjih poslova 12. lipnja a koje je Redakcijska mreža Njemačke dobila na uvid.

Prema mišljenju ministarstava unutarnjih poslova njemačkih saveznih zemalja, TV prijemnici, hladnjaci ili govorni asistenti poput Alexe koji su povezani s internetom, konstantno pohranjuju vrijedne podatke koji bi mogli biti od koristi za sigurnosne službe.

Digitalni dokazi bi smjeli biti istraživani samo na sudski nalog. Prema istom izvješću, ministri unutarnjih poslova računaju s otporom saveznog i pokrajinskih ureda za zaštitu osobnih podataka.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti