Pentagon u tišini radi na vojnoj svemirskoj postaji, već ima i kandidata

Za što će Pentagon sve koristiti ovu eksperimentalnu svemirsku postaju, još nije u potpunosti jasno, ali "moguće primjene su beskonačne".

Branimir Vorša | 20.07.2020. / 13:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američko ministarstvo obrane tiho i ispod radara tvrtki Sierra Nevada Corporation (SNC) dodijelilo je ugovor kojim se njihova teretna svemirska letjelica prenamjenjuje u malu eksperimentalnu svemirsku postaju.

Sierra Nevada Corporation svoju je svemirsku letjelicu Shooting Star razvijala još od 2016. godine kao jedno od sredstava za dostavu namirnica na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) pod NASA-inim komercijalnim programom za opskrbu te stanice.

Njihova letjelica duga je nešto manje od pet metara, ima šest potisnika i može nositi oko pet tona tereta u orbitu.

SNC-jev Shooting Star može se pričvrstiti i na letjelicu Dream Chaser iste kompanije, koja je dizajnirana kako bi mogla nositi tu kapsulu u orbitu te čak i do Mjesečeve orbite.

Navedena tvrtka nada se da će moći pretvoriti letjelicu Shooting Star u malu svemirsku postaju namjenjenu za "radove sklapanja u svemiru, mikrogravitaciju, pokuse, logistiku, proizvodnju, obuku te testiranje i ocjenjivanje", stoji u njihovu priopćenju.

Moguće primjene Shooting Stara su beskonačne, smatra Faith Ozmen, izvršna direktorica SNC-a.

SNC već razmatra slanje takve svemirske postaje daleko iznad ISS-a, uključujući i geosinkronu orbitu oko Zemlje te orbitu oko Mjeseca.

Iako će Shooting Star isprva biti bez posade, Pentagon bi mogao biti zainteresiran i za korištenje te letjelice kao ispostave u svemiru s posadom.

Izvor: The Drive

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti