Pirat neće platiti veliku kaznu ako pogledate njegov film na YouTubeu

Ako broj pregleda filma češkog pirata na YouTubeu premaši 200 tisuća, on neće morati platiti veliku kaznu zbog dijeljenja piratskog sadržaja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2015. / 09:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'Mislio sam da ne radim ništa loše. Mislio sam da moji postupci ne štete velikim kompanijama. Čak to nisam radio zbog novca, radio sam to iz zabave. Bio sam uvjeren da sam premala riba da bi me netko uhvatio. No, na kraju su me sredili', ovako je Jakub F, Čeh koji je posljednjih osam godina širio piratski softver po internetu, opisao svoje iskustvo s piratstvom. Kao i mnogi, mislio je kako je nezanimljiv velikim kompanijama koje traže 'velike ribe' poput Kima Dotcoma te se šokirao kada su mu istražitelji pokucali na vrata. Tužbu protiv njega zbog kršenja autorskih prava podigle su neke od najvećih tehnoloških i filmskih kompanija poput Microsofta, Sony Musica, HBO-a i Twentieth Century Foxa te mu je prijetila velika novčana kazna.

No, Jakub F ipak se uspio dogovoriti s ovim kompanijama i to na (vjerojatno) do sada nezabilježen način – on je morao napraviti video koji će objaviti na YouTubeu u kojem se ispričava za piratiziranje softvera, a prema dogovoru s navedenim kompanijama, ako njegov video nakon određenog vremena pogleda više od 200 tisuća korisnika, onda neće morati platiti veliku novčanu kaznu, no ostat će mu trogodišnja uvjetna kazna. Na njegovu sreću, brojne svjetske internetske stranice i najpoznatiji tehnološki portali prenijeli su vijest o piratu čiji video treba pogledati na YouTubeu tako da je broj pregleda već premašio 200 tisuća. Iako su velike kompanije s ovim videom htjele ukazati na to kako zbog dijeljenja sadržaja i kršenja autorskih prava, mogu nastradati i obični korisnici koji misle da su sigurni, u komentarima ispod ovog videa dio korisnika napisao je kako će ovakav način kažnjavanja samo potaknuti ljudi na piratiziranje sadržaja iz osvete.

Također, dio korisnika misli kako iza ovog viralnog videa stoji organizacija za zaštitu softvera i autorskih prava BSA: The Software Alliance koja je uključena u cijeli slučaj i koja je na ovaj način htjela upozoriti korisnike na opasnosti piratstva. Glasnogovornik BSA novinarima The Guardiana rekao je kako oni ne stoje iza ovog videozapisa, već je zaista riječ o izvansudskoj nagodbi koju je Jakub potpisao s velikim kompanijama kako bi izbjegao plaćanje kazne od oko 150 tisuća funti te će na kraju platiti samo mali dio ove kazne.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti