Pljušte optužbe: Stoji li kineska vojska iza velikih kibernetičkih napada na japanske kompanije?

Trag kibernetičkih napada na japanske kompanije istražitelje je odveo do hakerske grupe koja je navodno povezana s kineskom vojskom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.04.2021. / 11:41

Kineski hakeri (Foto: getty images)

Kada se govori o velikim kibernetičkim napadima usmjerenim prema državama i velikim privatnim kompanijama, najčešće se spominju tri glavna potencijalna krivca - Kina, Sjeverna Koreja i Rusija. Kako se napadi događaju u kibernetičkom prostoru, često je teško pronaći prave dokaze o stvarnom izvoru napada. Dok jedni optužuju Kineze i Ruse za takve napade, oni svoju umiješanost u njih uvijek demantiraju. I tako već godinama.

Slika nije dostupna Zašto bi se oni mučili? Kineski hakeri za svoje operacije koriste alate koje je razvila američka Nacionalna agencija za sigurnost

Sličan scenarij sada se događa u Japanu, čija policija istražuje velike kibernetičke napade koji su se dogodili još prije nekoliko godina. Napadnuto je oko 200 kompanija i znanstvenih organizacija, uključujući i državnu svemirsku agenciju, a tragovi koje istražitelji imaju vode do - Kine.

Uključenost kineske vojske vrlo je vjerojatna, komentirao je za medije te napade glavni tajnik kabineta Katsunobu Kato, naglasivši kako dosadašnja istraga nije ukazala na krađu podataka niti su napadnute kompanije pretrpjele štetu. U razgovoru s novinarima rekao je kako je to još jedan dokaz kako kompanije moraju pojačati svoju zaštitu zbog sve većih prijetnji u kibernetičkom prostoru. U ministarstvu obrane smatraju kako su ti napadi samo dio kineske strategije kojom najmnogoljudnija zemlja na svijetu pokušava povećati svoj utjecaj u toj regiji, o čemu su nedavno govorili japanski premijer Yoshihide Suga i prvi čovjek SAD-a Biden.

Prema prikupljenim dokazima japanskih istražitelja, za napade je odgovorna hakerska grupa “Tick”, koja se povezuje s Narodnooslobodilačkom vojskom Kine. Među osobama koje su upletene u taj napad istražuju se jedan kineski inženjer koji je živio u Japanu te kineski student koji je bio na razmjeni, a obojica su u međuvremenu napustila Japan.

Kineski hakeri Amerikanci optužuju: Kineski hakeri pokušavaju ukrasti rezultate istraživanja o koronavirusu

Nakon optužbi iz Kine je stigao očekivani odgovor o “neutemeljenim špekulacijama”, uz naglasak na to da su spremni pojačati dijalog i suradnju svih strana kako bi se zajednički suprotstavili kibernetičkim prijetnjama.

Izvor: ABC News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti