Amerikanci optužuju: Kineski hakeri pokušavaju ukrasti rezultate istraživanja o koronavirusu

Sa širenjem koronavirusa proširile su se i hakerske aktivnosti, a iz SAD-a ponovno optužuju Kinu za pokretanje napada na njihove institucije, laboratorije, bolnice...

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.04.2020. / 11:09

Kineski hakeri (Foto: getty images)

U posljednje vrijeme zabilježen je porast hakerskih napada na američke bolnice, istraživačke laboratorije, farmaceutske kompanije, kao i državne agencije. Hakeri i kriminalci žele se dokopati informacija o istraživanjima vezanima za koronavirus, tvrde iz Trumpove administracije, a prema njima, jasno je tko stoji iza tih organiziranih napada - Kina.

Slika nije dostupna Kinezi odgovaraju Trumpu: Nema dokaza da je koronavirus potekao iz laboratorija

Ove su optužbe samo jedna od brojnih otrovnih strelica odaslanih iz SAD-a prema Kini zbog situacije sa, kako je rekao Donald Trump, "kineskim virusom". Jasno je kako su Trump, vlada i zdravstveni sustav jako loše reagirali te ih je koronavirus zatekao potpuno nespremne, iako su imali nešto vremena za pripremu za pandemiju, no oni su opasnost (pre)dugo negirali, što sada plaćaju velikim brojem mrtvih.

Na CNN-u kažu kako su, zbog snage i obujma kibernetičkih napada, najčešće dva potencijalna krivca Rusija i Kina, a iz SAD-a tvrde kako ovi napadi dolaze iz Kine. John Demers iz odjela za pravosuđe odjela za nacionalnu sigurnost kaže da se, prema svemu što dosad znaju, nameće "logičan zaključak" kako iza napada stoji upravo Kina, pri čemu je naglasio zabrinutost zbog napada na bolnice i istraživačke laboratorije. Danas ne postoji ništa vrjednije od biomedicinskih istraživanja vezanih za cjepiva i lijekove za koronavirus, naglasio je Demers. Dodao je kako razvoj cjepiva nije pitanje samo komercijalnog uspjeha već će zemlja koja prva razvije cjepivo imati i veliki geopolitički značaj.

Još i prije izbijanja pandemije sigurnosni stručnjaci zabilježili su velik porast kibernetičke špijunaže iz Kine protiv SAD-a, a nedavno je i državni tajnik Mike Pompeo kao najveću prijetnju Americi izdvojio dostupnost resursa koji su potrebni za zaštitu od kineskih kibernetičkih napada.

Slika nije dostupna Otvoreno pismo koje optužuje Kinu za zataškavanje pandemije koronavirusa: "Vaša autokratska vlast ugrozila je sve"

Prema riječima Ohada Zaidenberga, stručnjaka za kibernetičku sigurnost, kibernetički kriminalci posljednjih mjesec-dva na sve načine pokušavaju iskoristiti pandemiju: Pokušavaju sve ukrasti, pri čemu misli da ne pokušavaju ukrasti samo informacije vezane za razvoj i istraživanje cjepiva, već iskorištavaju pandemiju kako bi se dokopali i drugih njima vrijednih informacija. Pri tome je posebno izdvojio Kinu i Iran.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti