Više od stotinu znanstvenika političara i aktivista iz svijeta optužuje Kinu za zataškavanje pandemije koronavirusa

Više od stotinu političara, znanstvenika i aktivista iz Europe, Australije i SAD-a potpisalo je otvoreno pismo kojim se kritizira Kineska komunistička partija zbog zataškavanja razmjera epidemije koronavirusa u Wuhanu.

Branimir Vorša | 14.04.2020. / 13:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Potpisnici pisma, objavljenog u utorak u Hong Kong Free Pressu, ukazali su na kulturu straha zbog koje su zataškavane ključne informacije za borbu protiv koronavirusa.

U pismu, koje su potpisali zastupnici parlamenata, članovi think-thankova i sveučilišni profesori, navodi se da se izvori pandemije nalaze u zataškavanju komunističkih vlasti u Wuhanu, u pokrajini Hubei, što je pod utjecajem Kineske komunističke partije i Svjetske zdravstvene organizacije u prvi tren umanjilo značaj virusa.

Pozivajući se na iskaze brojnih liječnika, znanstvenika i novinara koji se ne uklapaju u partijski narativ, autori tvrde da je ušutkavanje zviždača, poput dr. Lija Wenlianga, koji je umro od koronavirusa, izravno doprinijelo širenju epidemije.

Globalna pandemija prisiljava nas da se suočimo s bolnom istinom: politiziranjem svih aspekata života, uključujući zdravlje ljudi, dugotrajna autokratska jednostranačka vlast u Narodnoj Republici Kini ugrozila je svakoga, stoji u pismu.

Potpisnici su pohvalili pojedince koji su kritizirali komunističku partiju, uključujući i neke novinare, od kojih su su neki nestali ili se nalaze u kućnom pritvoru.

Početkom travnja više od sto kineskih znanstvenika potpisalo je otvoreno pismo namijenjeno brojnim kritičkim glasovima koji politiziraju pandemiju covida-19.

Znanstvenici bliski kineskim vlastima tvrde da je točan izvor širenja virusa "nevažan" te da je fokusiranje na podrijetlo covida-19 "upiranje prstom i politiziranje".

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti