PMF organizira 6. Simpozij studenata doktorskih studija i okuplja sudionike iz Hrvatske, BiH i Češke

Prirodoslovno-matematički fakultet spada među vodeće prirodoslovno-znanstvene centre u Hrvatskoj i ima ključni doprinos u znanstvenom profilu Sveučilišta, o čemu svjedoče brojni znanstveni radovi u najeminentnijim svjetskim znanstvenim časopisima.

Martina Čizmić | 16.04.2022. / 09:20

Studenti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zagreb će sljedećeg vikenda biti domaćin šestog Simpozija studenata doktorskih studija PMF-a. Kako ističu na PMF-u, do sad je registrirano gotovo 200 sudionika, a bit će predstavljeno 124 izlaganja, od toga oko 100 usmenih i posterskih izlaganja doktoranada zagrebačkog PMF-a. Na Simpoziju će sudjelovati i doktorandi s osam drugih doktorskih studija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Češke. 

Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a, ističu organizatori, pokrenut je s ciljem dosezanja najviših standarda doktorske izobrazbe, koja ima posebnu važnost u Europskom istraživačkom prostoru te u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Na ovogodišnjem će Simpoziju tako doktorandi biologije, fizike, geografije, geologije, kemije, matematike i oceanologije, po uzoru na znanstvene konferencije na kojima sudjeluju njihovi mentori, kraćim izlaganjima predstaviti svoja istraživanja koja provode mjesecima, ponekad i godinama.

Doktorandima će predavanja održati i četvero uglednih pozvanih predavača: prof. dr. sc. Mladen Victor Wickerhauser sa Sveučilišta Washington u Saint Louisu (SAD), gdje predaje matematiku, statistiku i biomedicinsko inženjerstvo, te izv. prof. dr. sc. Dominik Cinčić s Kemijskog odsjeka, prof. dr. sc. Sanja Faivre s Geografskog odsjeka i prof. dr. sc. Mirko Orlić s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Kako bi mogli provoditi svoja istraživanja, znanstvenicima je važno imati osigurane izvore financiranja. Također, doktori znanosti s PMF-a osim u znanstvenim institucijama svoju budućnost nalaze i u brojnim tvrtkama koje poslovanje temelje na razvoju i transferu znanja te najnovijih tehnologija, kao i u javnoj upravi i nevladinom sektoru. Stoga će se na Simpoziju održati i tri radionice za doktorande: o pisanju prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava govorit će prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, a o povezivanju znanosti i gospodarstva kroz različite znanstvene i stručne projekte prof. dr. sc. Ernest Meštrović, te dr. sc. Stipe Lukin, dr. sc. Mario Špadina i Tomislav Stolar, mag. chem.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu studira oko 4500 studenata na preddiplomskim, diplomskim i integriranim studijima te oko 1000 studenata na doktorskom studiju. Svake godine titulu doktora znanosti stekne stotinjak doktoranda.

Prirodoslovno-matematički fakultet spada među vodeće prirodoslovno-znanstvene centre u Hrvatskoj i ima ključni doprinos u znanstvenom profilu Sveučilišta, o čemu svjedoče brojni znanstveni radovi u najeminentnijim svjetskim znanstvenim časopisima. U 2019. njegovih je 474 zaposlenika u znanstveno-nastavnim i suradničkim zvanjima objavilo 454 znanstvena rada.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti